Przepisy

Truskakowo-homogenizowana galaretka z bitym mleczkiem kokosowym ♥

Lekki i przepyszny! Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Deser na bazie serka homogenizowanego, truskawkowej galaretki i mojego odkrycia – mleczka kokosowego ubitego do postaci bitej śmietany! ♥ Smakuje nieziemsko ♥

Do tego można dodać ulubione owoce, gorzką czekoladę i jesteście w raju :) Głodek na słodek zaspokojony ;) I sumienie także, bo jest to zdrowsza wersja klasycznego deseru z bitą śmietaną.

Bite mleczko kokosowe rządzi! :) ♥

 

Lista zakupów (2 porcje):

  • Puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki cukru brzozowego (zmielonego na puder)
  • Galaretka truskawkowa
  • Serek homogenizowany waniliowy
  • Świeże truskawki, lub inne owoce
  • Opcjonalnie gorzka czekolada

Przygotowanie:

  1. Galaretkę rozpuszczamy w 450ml wrzącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia i czekamy aż lekko się zsiądzie.
  2. Następnie dodajemy serek homogenizowany (który możemy zrobić sami – serek homogenizowany naturalny + miąższ z laski wanilii i cukier brzozowy do smaku) i mieszamy do połączenia składników.
  3. Galaretkę przelewamy do szklanek i odstawiamy na noc do lodówki.
  4. Puszkę mleka kokosowego także włożyć na całą noc (a najlepiej na całą dobę) do lodówki.
  5. Następnego dnia z puszki z mlekiem kokosowym wyciągamy zbity masę (na spodzie osiądzie woda, którą można wykorzystać do szejków, koktajli itd.). Masę przekładamy do garnka i ubijamy jak bitą śmietankę. Pod koniec dodajemy cukier puder z cukru brzozowego.
  6. Kremówkę przekładamy na galaretkę, dekorujemy pokrojonymi truskawkami i ewentualnie startą gorzką czekoladą.

Fit appetit!

makelifefit_kokosowe_galaretka

Komentarze

You Might Also Like