Szczerze? Nigdy nie jadłam ryby po grecku, takiej tradycyjnej. U mnie na stole wigilijnym pojawiał się tylko klasyczny karp. Ryba po grecku? Na zimno? W panierce? Nie, nie … Tą robi się błyskawicznie, na ciepło i bez panierki i tony oleju. Jest naprawdę fit. Uwierzcie, że rozpływa się w ustach:) Jest świetna nawet dla tych, którzy nie przepadają za takimi „ubogimi” rybami. Potwierdza to mój Facet, który powiedział „od dzisiaj lubię rybę po grecku”.
Ryby to świetne źródło pełnowartościowego białka o wysokiej przyswajalności, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy D a także składników mineralnych: jod, selen, fluor, magnez, wapń. Ryby chude (morszczuk, dorsz, tilapia, sandacz, kergulena, sola, lin, szczupak, miruna, mintaj, panga, płastuga, flądra,dorada, leszcz, płoć) jak sama nazwa wskazuje są chude, a więc zawierają niewiele kcal. Np. porcja dorsza (150g) zawiera ok. 115kcal.
Ryż brązowy nie jest przetworzony i zawiera wysokie wartości odżywcze (dlatego wybieramy ten a nie biały). Jest świetnym źródłem energii. Zawiera wiele witamin: B1, B2, B6, witaminę E, PP, kwas pantotenowy. Dodatkowo jest źródłem: magnezu, potasu, selenu, cynku i miedzi. Ryż brązowy nie zawiera glutenu, ma niski indeks glikemiczny, reguluje poziom cukru we krwi oraz obniża poziom złego cholesterolu.
Lista zakupów (na 2 porcje):
- 300g chudej ryby (u mnie dorsz)
- 300g włoszczyzny (u mnie z torebki – mrożonka)
- Cebula
- Cytryna
- 6 łyżeczek przecieru pomidorowego
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek
- Brokuły (lub inne ulubione warzywa)
- Ryż brązowy (torebka)
Przygotowanie:
- Ryż brązowy ugotować wg przepisu na opakowaniu.
- Rybę zamarynować – przyprawić i skropić sokiem z cytryny. Zostawić na jakieś 2-3 godziny w lodówce.
- Włoszczyznę odmrozić.
- Na 2 łyżkach oliwy podsmażyć cebulę pokrojoną w koskę, następnie dodać włoszczyznę. Po chwili podlać wodą, dodać przecier pomidorowy i przyprawić do smaku.
- Następnie dodać rybę i dusić całość ok. 10-15 min
- Brokuły ugotować na parze – al dente.
Fit appetit!
2 komentarze
Dlaczego warto jeść ryby … ? | Make Life Fit
30 lipca 2016 at 10:18[…] Ryba po grecku […]
Dlaczego warto jeść ryby … ? – Make Life Fit
10 listopada 2016 at 21:19[…] Ryba po grecku […]