Przepisy

Puree z dyni do wszystkiego :)

Można wykorzystać do ciast, ciasteczek, placuszków, owsianek, zup, sosów, chleba, dań mącznych.

Można zamrozić i korzystać z tej dobroci przez cały rok (albo przynajmniej do momentu kiedy zapasy się nie skończą).

Puree z dyni powinno się znaleźć w każdym domu osoby zdrowo odżywiającej się.

 

I kilka słów o samej dyni:

– niskokaloryczna,

– źródło: witaminy A i B2, β-karotenu, potasu, wapnia, fosforu

– nie zwiera sodu (polecana jest w leczeniu nadciśnienia)

– działa odkwaszająco na nasz organizm

– wzmacnia układ odpornościowy

– po ugotowaniu nie traci cennych właściwości

– niewskazana dla diabetyków (ze względu na wysoki indeks glikemiczny);

– wskazana dla par starających się o dziecko (szczególnie polecana jest w jadłospisie Panów);

 

Lista zakupów:

– Na puree z dyni potrzebujemy jedną dynię (u mnie piżmowa).

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180-200 st C.
  2. Dynię myjemy i odcinamy ogonek. Następnie kroimy ją wzdłuż na 8 części.
  3. Kawałki dyni układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczeni (skórą do blachy).
  4. Dynię pieczemy 30-40 minut (do miękkości).
  5. Po upieczeniu pozbywamy się pestek i skóry.
  6. Miąższ blendujemy i przekładamy do pudełek/ słoiczków.
  7. Ja swoje zapasy zamroziłam, można również zapasteryzować.

Fit appetit!

Komentarze

You Might Also Like