Przepisy

Pieczony pstrąg z puree brokułowym i kiszoną kapustą

Jak już wspominałam – moimi ulubionymi rybami są halibut i łosoś. Ale ostatnio … Zakochałam się w pstrągu:) I naprawdę nie potrzeba masła czosnkowego …

Do tego pełna witamin surówka z kiszonej kapusty i zamiennik puree ziemniaczanego – zielone, aromatyczne puree brokułowe. Uwielbiam!

Zalety brokuł i czerwonej papryki już znacie:) Że warto jeść ryby, bo są źródłem zdrowia – też wiecie.

Pstrąg charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą, a w smaku przypomina łososia. Jest rybą średniotłustą. W 100g pstrąga możemy dostarczyć nawet 1000mgkwasów omega-3!

Ale o kiszonej kapuście jeszcze nie pisałam. A warto! W 100g zawiera tylko 20 kcal! Jest źródłem witamin z grupy B, C, K a także: potasu, wapnia, cynku, żelaza i błonnika. Jest lekko strawna, likwiduje problemy trawienne a także ospałość i depresję! Kiszona kapusta – dzięki zawartości siarki – ma korzystny wpływ na naszą skórę, włosy oraz paznokcie. Natomiast sok z kiszonej kapusty wzmacnia odporność.

 

Lista zakupów (na dwie porcje):

  • Pstrąg, dwa filety
  • Brokuł, główka
  • Cebula
  • Czosnek, ząbek
  • Czerwona papryka, ½ sztuki
  • Kiszona kapusta 200g
  • Marchew, 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek
  • Sok z cytryny
  • Sól, pieprz, kminek mielony


Przygotowanie:

  1. Pstrąga marynujemy w soli, pieprzu i soku cytryny. Zostawiamy w lodówce na 3 godziny.
  2. Pstrąga pieczemy w zawiniętej folii aluminiowej, przez 30 min w temperaturze 200 st C.
  3. Brokuł gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy od wody.
  4. Paprykę i ½ cebuli kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek. Dodajemy 2-3 łyżki wody. Dusimy do miękkości.
  5. Brokuła blend ujemy a następnie dodajemy podduszone warzywa i doprawiamy do smaku.
  6. Pozostałą cebulę kroimy w kostkę i solimy. Odstawiamy żeby zmiękła. Marchewkę ścieramy na tarce na grubszych oczkach. Kiszoną kapustę siekamy. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy 2 łżyki oliwy z oliwek, pieprz i sól do smaku oraz kminek mielony. Odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki do przegryzienia się.

 

Fit appetit!

Komentarze

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply