Przepisy

Pieczony łosoś z puree kalafiorowym i rucolą

Mam słabość do łososia i halibuta. Te ryby mogłabym jeść bez końca. Kojarzą mi się z wakacjami nad  polskim morzem, a te – z odprężeniem, ciszą i spokojem. Chwila relaksu …

Dziś zdradzę Wam jak zamarynować łososia, żeby rozpływał się w ustach i podrzucę pomysł na zastąpienie puree ziemniaczanego.

Pomysł na obiad już jest! Jak w tytule – pieczony łosoś z puree kalafiorowym  i rucolą.

 

Lista zakupów (na dwie porcje):

  • Dzwonek łososia (u mnie jeden duży na pół, ale mogą być dwa małe)
  • Limonka 1/2 sztuki
  • Musztarda Dijon 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • Główka małego kalafiora
  • Serek twarożkowy chudy łyżka
  • Cebula ½
  • Czerwona papryka ¼
  • Suszone pomidory 4 sztuki
  • Szczypiorek do smaku
  • Przyprawy: suszony koperek, świeżo mielony pieprz, sól
  • Rucola

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy marynatę. W filiżance mieszamy: sok z wyciśniętej limonki, musztardę Dijon, łyżkę oliwy z oliwek, suszony koperek, sól i pieprz.
  2. W przypadku gdy mamy jeden duży dzwonek – kroimy na pół. Te ości które można usuną – usuwamy.
  3. Łososia smarujemy z każdej strony – tam gdzie nie ma skóry – marynatą. Zostawiamy w lodówce na 2-3 godziny. (ja marynuję zawsze rano, można też wieczór wcześniej).
  4. Po tym czasie łososie pieczemy 40 min w temperaturze 180 st C.
  5. Cebulę i paprykę siekamy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię beztłuszczową z łyżką oliwy z oliwek. Podsmażamy. Następnie dodajemy posiekane suszone pomidory (można podlać wodą).
  6. Kalafiora rozdzielamy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Tak, żeby nie był za miękki. Następnie odcedzamy.
  7. Kalafiora blendujemy, a następnie dodajemy podsmażoną cebulę, paprykę i suszone pomidory. Doprawiamy do smaku i dodajemy łyżkę chudego serka twarożkowego. Mieszamy.
  8. Łososia i puree podajmy z rucolę, którą doprawiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Całość posypujemy szczypiorkiem, można zetrzeć parmezan.
  9. Podajemy z ulubioną kaszą lub ryżem.

Fit appetit!

Komentarze

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply