Przepisy

Pełnoziarniste placuszki z jabłkiem i malinami

W smaku przypominają delikatne i rozpływające się w ustach biszkopty. Ich słodycz łamana jest kwaśną papierówką – obłędne połączenie ♥♥♥ Uzupełnieniem są maliny, które pasują tu idealnie.

Placuszki jak u babci :) Wspomnienie dzieciństwa. Tym razem w zdrowszej wersji. Zachęcam do wypróbowania i spróbowania ♥

Przepis prosty i szybki w wykonaniu. Jeszcze szybciej znikają z talerza ;)

Ale uwaga! Dzięki mące pełnoziarnistej szybko najadają (więc nie zje się ich za dużo) i pozostawiają uczucie sytości na długi czas. Idealne na śniadanie lub na drugie śniadanie do pracy, szkoły, na wycieczkę, wszędzie! Bo na zimno też smakują wybornie :)

 

Lista zakupów (12-14 sztuk)

  • Mąka pełnoziarnista, 1 i ½ szklanki
  • Soda spożywcza, ½ łyżeczki
  • Cukier brzozowy (ksylitol), 3 łyżki
  • Ekstrakt waniliowy, 1 łyżeczka
  • Mleko 2% tłuszczu, 1 szklanka
  • Jajko, 1 sztuka
  • Masło, 1 łyżka
  • Papierówki, 3 sztuki
  • Maliny
  • Olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuszczamy.
  2. Papierówki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki.
  3. Resztę składników (oprócz jabłek, malin i masła) miksujemy. Następnie dodajemy roztopione masło i pokrojone papierówki. Mieszamy.
  4. Na rozgrzany olej kładziemy łyżką niewielką porcję ciasta i smażymy z obu stron do zarumienienia placuszków.
  5. Podajemy z malinami.

Fit appetit!

Pełnoziarniste placuszki z jabłkiem i malinami (2)

Komentarze

You Might Also Like