Czy klasyczne naleśniki z serem mogą być zdrowe? Mogą. Czy można zaprzeczyć stwierdzeniu, że są produktem mącznym, który sprawia „tuczy”? Można. Wystarczy kilka małych modyfikacji :)
Mąkę pszenną, zamieniamy pełnoziarnistą. Mąka pszenna, jest przetworzona i tym samym pozbawiona wartości odżywczych. Jest produktem o wysokim IG, powoduje reakcje insulinową, która sprzyja znacznym wahaniom poziomu cukru we krwi co prowadzi do pojawieniu się wtórnego, nieuzasadnionego uczucia głodu. Stąd prosta droga do nawagi i otyłości. Dodatkowo zawiera fityniany, które uniemożliwiają wchłanianie cennych składników w pożywieniu.
Chudy twaróg to źródło białka, jednak należy pamiętać że jest on produktem zakwaszającym organizm, dlatego nie należy spożywać go zbyt często i w dużych ilościach.
Słodzimy ksylitolem – ma niski IG i ma o 40% mniejszą kaloryczność w porównaniu do białego cukru. Ponadto wzmacnia układ immunologiczny, zapobiega degeneracjom, chronicznym chorobom, a nawet opóźnia procesy starzenia się tkanek i całego ustroju.
Przekonałam? :) Klasyczny smak z dzieciństwa na zdrowo. Uwaga! Naleśniki są bardzo sycące ;)
Lista zakupów:
Naleśniki (ok. 8-10 sztuk):
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej/ owsianej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka zimnej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru brzozowego (ksylitol)
Serek:
- Chudy twaróg, 250-300g
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- Ksylitol/ miód/ stewia do smaku
Przygotowanie:
- Serek: ser ugniatamy widelcem, dodajemy resztę składników i mieszamy. Zostawiamy na chwilkę do przegryzienia się.
- Naleśniki: wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Naleśniki smażymy na patelni beztłuszczowej, lub na zwykłej wysmarowanej odrobiną oliwy z oliwek/ oleju rzepakowego.
Fit appetit!
Czekoladowy tort naleśnikowy by Ann | Make Life Fit
6 maja 2016 at 10:35[…] Pełnoziarniste naleśniki – 10-12 sztuk (przepis tutaj) […]