I znów coś na osłodę życia :) Coś zdrowego i pysznego. Pełnoziarniste muffinki z masłem orzechowym, bananem, gorzką czekoladą i niesolonymi orzeszkami ziemnymi <3
Jeśli tak jak ja, uważacie że masło orzechowe, banan i czekolada to połączenie idealne – muffinki podbiją Wasze serca i rozkochają brzuszki :) Nawet rozkochały mojego wybrednego faceta ;)
Ich zaletą jest to, że są proste w przygotowaniu i nie potrzebujemy dużo czasu by je zrobić. Więc jeśli złapie Was chandra na coś słodkiego – szybko możecie je zrobić. A na ciepło smakują przepysznie! :)
Lista zakupów
- Mąka pszenna pełnoziarnista, 300g
- Proszek do pieczenia, łyżeczka
- Soda spożywcza, 1 łyżeczka
- Olej rzepakowy, 4 łyżki
- Jajka, 2 sztuki
- Banany, 2 sztuki
- Maślanka, 200ml
- Cukier brzozowy (ksylitol), 130g
- Masło orzechowe, 170g
- Olejek waniliowy
- Gorzka czekolada 70%, ½ tabliczki
- Orzechy ziemne (niesolone), 60g
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C. Szykujemy blachę na muffinki, wkładamy papilotki.
- Orzechy i czekoladę siekamy na mniejsze kawałki.
- Suche składniki – mąka, proszę, soda – mieszamy w jednej misce.
- Banany blendujemy. Dodajemy do nich masło orzechowe, cukier, olejek waniliowy i olej rzepakowy. Miskujemy. Następnie dodajemy po jednym jajku i znów miksujemy.
- Suche składniki łączymy z mokrymi. Dodajemy maślankę. Całość mieszamy.
- Na sam koniec dodajemy połowę posiekanych orzechów i czekoladę.
- Muffinki nakładamy do papilotek łyżką, posypujemy resztą orzechów i pieczemy ok. 20 min.
Fit appetit!