Przepisy

Pełnoziarnista drożdżówka z serem

Aromatyczna, pyszna, mięciutka, rozpływająca się w ustach …  Zdrowa, pełnoziarnista drożdżówka:

 z owsianą kruszonką
 z twarogiem z nutą pomarańczy 
 na bazie mąki pełnoziarnistej (typ 1850) i owsianej
 na cukrze brzozowym (ksylitol)

Ciacho wymaga trochę cierpliwości i dużo miłości ;) Nie należy do najprostszych, ale uwierzcie mi że warto je zrobić! A na pewno podbije serca wszystkich domowników :)

Lista zakupów:

– Składniki na ciasto:

  • Mąka pszenna pełnoziarnista (typ 1850), 200g
  • Mąka owsiana (u mnie płatki owsiane górskie zmielone w młynku na mąkę), 100g
  • Cukier brzozowy (ksylitol), 70g
  • Cukier brązowy lub waniliowy lub zwykły, 5g
  • Mleko 1,5 lub 2%, 200g
  • Masło, 60g
  • Drożdże świeże, 30g
  • Jajko, 1 sztuka
  • Sól, szczypta

– Składniki na masę serową:

  • Ser twarogowy półtłusty (ewentualnie chudy), 250g
  • Jajko, 1 sztuka
  • Skórka otarta z ½ pomarańczy
  • Laska wanilii, miąższ z ½ – 1 sztuki
  • Cukier brzozowy (ksylitol), ok 20g (do smaku)

– Składniki na kruszonkę:

  • Masło, 65g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista (typ 1850), 6 łyżek
  • Cukier brązowy, 4 łyżki (można użyć ksylitolu)
  • Płatki owsiane górskie, 2 łyżki

Przygotowanie:

  1. Zaczyn: drożdże kruszymy do miski i rozcieramy z cukrem brązowym, pozostawiamy na kilka sekund do rozpuszczenia. Następnie dodajemy 2 łyżki z odważonej mąki i 50g ciepłego mleka. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut pod przykryciem, w ciepłe miejsce.
  2. Mleko lekko podgrzewamy z masłem i ksylitolem. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli i przekładamy do większego naczynia. Dodajemy rozczyn i lekko ciepłe mleko. Następnie cierpliwie wyrabiamy ciasto przez ok 10 minut :) Można zrobić to za pomocą ręki, drewnianej łyżki lub miksera z hakiem. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia do podwojenia swojej objętości.
  3. Masa serowa: twaróg zagniatamy z żółtkiem i cukrem. Następnie dodajemy skórkę otartą z pomarańczy (powinna być sparzona wrzątkiem i dobrze wytarta) oraz miąższ z laski wanilii. Białko ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową.
  4. Kruszonka: masło roztapiamy. Do jeszcze ciepłego dodajemy mąkę, cukier brązowy i płatki owsiane i mieszamy.
  5. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, rozmarowujemy masę twarogową i całość posypujemy kruszonką. Tak przygotowane ciasto zostawiamy jeszcze na 10-20 minut do podrośnięcia. Następnie wstawiamy do nagrzanego do 170st C piekarnika i pieczemy ok 40 minut (do suchego patyczka).
  6. Gotową drożdżówkę studzimy, a następnie zjadamy ;)

Fit appetit!

Komentarze

You Might Also Like