Aromatyczna, pyszna, mięciutka, rozpływająca się w ustach … Zdrowa, pełnoziarnista drożdżówka:
✔ z owsianą kruszonką
✔ z twarogiem z nutą pomarańczy
✔ na bazie mąki pełnoziarnistej (typ 1850) i owsianej
✔ na cukrze brzozowym (ksylitol)
Ciacho wymaga trochę cierpliwości i dużo miłości ;) Nie należy do najprostszych, ale uwierzcie mi że warto je zrobić! A na pewno podbije serca wszystkich domowników :)
Lista zakupów:
– Składniki na ciasto:
- Mąka pszenna pełnoziarnista (typ 1850), 200g
- Mąka owsiana (u mnie płatki owsiane górskie zmielone w młynku na mąkę), 100g
- Cukier brzozowy (ksylitol), 70g
- Cukier brązowy lub waniliowy lub zwykły, 5g
- Mleko 1,5 lub 2%, 200g
- Masło, 60g
- Drożdże świeże, 30g
- Jajko, 1 sztuka
- Sól, szczypta
– Składniki na masę serową:
- Ser twarogowy półtłusty (ewentualnie chudy), 250g
- Jajko, 1 sztuka
- Skórka otarta z ½ pomarańczy
- Laska wanilii, miąższ z ½ – 1 sztuki
- Cukier brzozowy (ksylitol), ok 20g (do smaku)
– Składniki na kruszonkę:
- Masło, 65g
- Mąka pszenna pełnoziarnista (typ 1850), 6 łyżek
- Cukier brązowy, 4 łyżki (można użyć ksylitolu)
- Płatki owsiane górskie, 2 łyżki
Przygotowanie:
- Zaczyn: drożdże kruszymy do miski i rozcieramy z cukrem brązowym, pozostawiamy na kilka sekund do rozpuszczenia. Następnie dodajemy 2 łyżki z odważonej mąki i 50g ciepłego mleka. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut pod przykryciem, w ciepłe miejsce.
- Mleko lekko podgrzewamy z masłem i ksylitolem. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli i przekładamy do większego naczynia. Dodajemy rozczyn i lekko ciepłe mleko. Następnie cierpliwie wyrabiamy ciasto przez ok 10 minut :) Można zrobić to za pomocą ręki, drewnianej łyżki lub miksera z hakiem. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia do podwojenia swojej objętości.
- Masa serowa: twaróg zagniatamy z żółtkiem i cukrem. Następnie dodajemy skórkę otartą z pomarańczy (powinna być sparzona wrzątkiem i dobrze wytarta) oraz miąższ z laski wanilii. Białko ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową.
- Kruszonka: masło roztapiamy. Do jeszcze ciepłego dodajemy mąkę, cukier brązowy i płatki owsiane i mieszamy.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, rozmarowujemy masę twarogową i całość posypujemy kruszonką. Tak przygotowane ciasto zostawiamy jeszcze na 10-20 minut do podrośnięcia. Następnie wstawiamy do nagrzanego do 170st C piekarnika i pieczemy ok 40 minut (do suchego patyczka).
- Gotową drożdżówkę studzimy, a następnie zjadamy ;)
Fit appetit!