Aromatyczny, delikatny i rozpadający się w ustach ♥ Palce lizać!
Pasztet w wydaniu bezmięsnym (wegetariańskim) a jednak gwarantuję, że rozkocha w sobie nawet te mięsożerne podniebienia ;)
Idealnie smakuje na kanapce z dodatkiem tartego chrzanu czy jako składnik sałatki lub po prostu zjedzony w towarzystwie tartych buraczków :)
Ciecierzyca zawiera w sobie aż 25% białka i spokojnie może zastępować mięso. Jest bogata w fosfor, potas, żelazo, większość witamin z grupy B oraz błonnik. 100g ugotowanej ciecierzycy zawiera 164 kcal. Ciecierzyca pomaga w bólach głowy, zapalenia gardła i kaszel. Potrawy z niej wzmacniają odporność, a także poprawiają stan włosów i skóry, pozwalają także obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Lista zakupów:
- Ciecierzyca (ugotowana), 400g
- Marchewka, 2 sztuki
- Pietruszka korzeń, ½ sztuki
- Seler korzeń, mały kawałek (ok 3-5cm)
- Pestki słonecznika, 75g
- Przecier pomidorowy, 3 łyżki
- Jajko, 1 duże
- Cebula, 1 duża sztuka
- Czosnek, 2 ząbki
- Pietruszka zielona, pęczek
- Olej rzepakowy, 70g
- Zioła do smażenia: liść laurowy, 4 ziela angielskie, 2 owoce jałowca, 2 goździki
- Przyprawy do pasztetu: po łyżeczce mielonego kminku, cząbru, majeranku, ziół prowansalskich, ostrej papryki, soli
- Otręby do obsypania pasztetu (u mnie owsiane)
Przygotowanie:
- Warzywa (marchewka, pietruszka, seler) obieramy i gotujemy do miękkości.
- Słonecznik podprażamy na suchej patelni, następnie mielimy w młynku lub za pomocą blendera.
- Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej rzepakowy (2-3 łyżki) wraz z ziołami do smażenia. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy posiekane drobno ząbki czosnku. Smażymy do zarumienienia. Cebulkę studzimy a zioła wyciągamy (nie będą nam potrzebne).
- Natkę pietruszki (bez ogonków) siekamy drobno.
- Białko jaja ubijamy ze szczyptą soli na sztywny pianę.
- Ciecierzycę blendujemy z ugotowanymi warzywami. Dodajemy zmielony słonecznik, cebulkę, natkę pietruszkę, żółtko jaja, resztę oleju rzepakowego, przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy.
- Pasztet wykładamy do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy otrębami i wkładamy do nagrzanego do 200st C piekarnika na około godzinę (50-60 minutut).
Fit appetit! :)