Ostatnio poszukuję nowych smaków. I tak moje serce zdobył olej sezamowy – dodaję go prawie do wszystkiego! A wszystko dzięki temu przepisowi.
Znaleziony na stronie Ewy Chodakowskiej.
Przepis świetny na kolację – białko + warzywa. Bardzo ciekawy w smaku, inny. I na pewno trafiony dla osób lubiących pikantną kuchnię :)
Na kolację wskazane są przede wszystkim warzywa, natomiast białko podkręci przemianę materii.
Do kurczaka możecie dodać dwie kromki chrupkiego pieczywa żytniego.
Lista zakupów (na jedną porcję):
- 130g piersi z kurczaka
- Łyżka niesolonych orzeszków ziemnych
- 1 białko
- 80g pora
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- Szczypta pokruszonego chilli
- Ząbek czosnku
- Limonka
- Po łyżce: octu ryżowego, sosu sojowego, oliwy z oliwek, oleju sezamowego
- Łyżeczka miodu
- Sól do smaku
- Mieszanka sałat
Przygotowanie:
- Pierś kurczaka pokroić w kostkę.
- Wymieszać z: białkiem, pokrojonym w plastry porem, imbirem, chilli, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z ½ limonki, octem ryżowym, sosem sojowym, oliwą z oliwek, olejem sezamowym i łyżeczką miodu. Doprawić do smaku solą.
- Kurczaka w marynacie odstawić na ok. 15-30min do lodówki.
- Po wyjęciu z lodówki, kurczaka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp. 180 st C ok. 40 min.
- Kurczaka wykładamy na mieszankę sałat (można wymieszać z przyprawami i octem lub sokiem z cytryny) i posypujemy orzeszkami ziemnymi.
Fit appetit!
2 komentarze
izz
19 stycznia 2016 at 14:25Gdzie tu jest olej sezamowy? W przepisie brak.
Kamila Kocerba
7 lipca 2016 at 10:39Już poprawiam :)