Ostatni semestr studiów zaskakuje :) Zajęcia z gotowania potrafią być naprawdę bardzo przyjemne. Przepisy i składniki pozytywnie zaskakują. Poza tym choć przez chwilę można poczuć się jak Master Chef ;)
Dziś podrzucam przepis z zajęć technologii potraw, z ćwiczeń pt. „Dieta ubogoenergetyczn” ;) Placuszki bez mąki, za to z użyciem orzechów włoskich. Do tego prażone wiśnie z dodatkiem cynamonu. Pychotka ♥
Lista zakupów (na 16-18 małych placuszków):
- orzechy włoskie mielone – 6 łyżek
- proszek do pieczenia – ½ łyżeczki
- jogurt naturalny – 3 łyżki
- woda – 3 łyżki
- jaja – 2 szt.
- olej rzepakowy – 1 łyżka
- ksylitol – 2 łyżki
- wiśnie mrożone – 450 g
- cynamon
Przygotowanie:
- Wiśnie uprażyć na małym ogniu. Doprawić cynamonem i jedną łyżka ksylitolu.
- Jaja ubić z łyżką ksylitolu. Następnie dodać orzechy, proszek do pieczenia, olej, jogurt naturalny i wodę. Dokładnie wymieszać.
- Naleśniki smażyć z dwóch stron, używając niewielkiej ilości tłuszczu.
- Podawać z przygotowanymi wiśniami.
Fit appetit!