Przepisy

Marchewkowe babeczki z dodatkiem masła orzechowego i białym kremem

Marchewkowe babeczki z dodatkiem masła orzechowego to strzał w 10! A w połączeniu z pysznym kremem twarożkowo-cytrusowym to już jest jakieś mistrzostwo :D

Pyszne, zdrowe, pożywne, rozpływające się w ustach – czego chcieć więcej?

Szybkie i proste w przygotowaniu! Koniecznie spróbujcie, bo sprawdzą się na każdą okazję (i bez okazji oczywiście też).

Lista zakupów (12 babeczek):

– Składniki mokre:

  • Jajka, 2 sztuki
  • Olej rzepakowy, 70g
  • Masło orzechowe, 60g
  • Mleko kokosowe, 5 łyżek
  • Miód, 30g

– Składniki suche:

  • Mąka pełnoziarnista orkiszowa, niepełna szklanka
  • Odżywka białkowa o smaku waniliowym, 20g
  • Ksylitol (cukier brzozowy), 50g
  • Starta marchewka (na małych oczkach), 1 i ½ szklanki

– Składniki na krem :

  • Twarożek „Mój ulubiony”, 200g
  • Sok z cytryny, 2 łyżki
  • Aromat pomarańczowy, do smaku
  • Miód, do smaku

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Formę na babeczki/ muffinki wyłożyć papilotkami.
  2. Wszystkie mokre składniki zblendować na jednolitą masę. Dodać startą marchewkę. Dokładnie wymieszać.
  3. Składniki suche przemieszać i wsypać do mokrych. Dokładnie wymieszać.
  4. Foremkę wypełnić masą na babeczki (do środka można dodać po kawałku gorzkiej czekolady). Babeczki piec przez ok. 20min.
  5. Składniki na krem wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  6. Ostudzone babeczki podawać z przygotowanym kremem.

Fit appetit! :)

Marchewkowe babeczki z dodatkiem masła orzechowego i białym kremem (3)

Komentarze

You Might Also Like