Marchewkowe babeczki z dodatkiem masła orzechowego to strzał w 10! A w połączeniu z pysznym kremem twarożkowo-cytrusowym to już jest jakieś mistrzostwo :D
Pyszne, zdrowe, pożywne, rozpływające się w ustach – czego chcieć więcej?
Szybkie i proste w przygotowaniu! Koniecznie spróbujcie, bo sprawdzą się na każdą okazję (i bez okazji oczywiście też).
Lista zakupów (12 babeczek):
– Składniki mokre:
- Jajka, 2 sztuki
- Olej rzepakowy, 70g
- Masło orzechowe, 60g
- Mleko kokosowe, 5 łyżek
- Miód, 30g
– Składniki suche:
- Mąka pełnoziarnista orkiszowa, niepełna szklanka
- Odżywka białkowa o smaku waniliowym, 20g
- Ksylitol (cukier brzozowy), 50g
- Starta marchewka (na małych oczkach), 1 i ½ szklanki
– Składniki na krem :
- Twarożek „Mój ulubiony”, 200g
- Sok z cytryny, 2 łyżki
- Aromat pomarańczowy, do smaku
- Miód, do smaku
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 st C. Formę na babeczki/ muffinki wyłożyć papilotkami.
- Wszystkie mokre składniki zblendować na jednolitą masę. Dodać startą marchewkę. Dokładnie wymieszać.
- Składniki suche przemieszać i wsypać do mokrych. Dokładnie wymieszać.
- Foremkę wypełnić masą na babeczki (do środka można dodać po kawałku gorzkiej czekolady). Babeczki piec przez ok. 20min.
- Składniki na krem wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Ostudzone babeczki podawać z przygotowanym kremem.
Fit appetit! :)