Przepisy

Makaron penne z grillowanymi warzywami

Jeżeli znudził się Wam makaron z sosem pomidorowym, to mam dla Was ciekawą propozycję :) Pełnoziarnisty penne z grillowanymi / pieczonymi warzywami.

Danie kolorowe, aromatyczne i przepyszne! Świetnie sprawdza się dla osób, które są na diecie redukcyjnej – niewielką ilość makaronu (bo 30g zalecanej porcji) zakamuflujecie mnóstwem niskokalorycznych warzyw. I gwarantuję że będziecie syci :)

Dzięki takiemu połączeniu każdy smak produktu staje się naprawdę wyraźny!

Danie dostarczy Wam energii dzięki złożonym węglowodanom. I mam nadzieję że też poprawi Wasz humor w taką pogodę jaka dziś maluje się za oknem.

 

Lista zakupów (na 2 porcje):

  • Makaron penne (razowy, orkiszowy, z pełnego ziarna) – 60g
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 cukinia
  • 1 duży pomidor
  • 1 mała cebula
  • Listki świeżej bazylii
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • *możecie też dodać żółtą paprykę, ja nie kupiłam więc nie było ;)

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
  2. Cukinię przekroić na pół, a następnie w plastry. Cebulę w prążki a papryki w niewielkie kawałki.
  3. Pomidora sparzyć, obraz z skórki i wydrążyć pestki. Pokroić w niewielkie kawałki.
  4. Wszystkie warzywa wymieszać, posolić i popieprzyć. Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek. Ponownie wymieszać.
  5. Warzywa wysypać na blaszkę z papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200st C ok. 4 min – do momentu kiedy warzywa zrobią się miękkie i lekko się przypieką.
  6. Warzywa podawać z makaronem i świeżymi liśćmi bazylii.

Fit appetit!

 

Komentarze

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Joanna
    7 listopada 2012 at 19:00

    Mniam :))) wygląda pycha :)

  • Skomentuj Joanna Cancel Reply