Jeżeli znudził się Wam makaron z sosem pomidorowym, to mam dla Was ciekawą propozycję :) Pełnoziarnisty penne z grillowanymi / pieczonymi warzywami.
Danie kolorowe, aromatyczne i przepyszne! Świetnie sprawdza się dla osób, które są na diecie redukcyjnej – niewielką ilość makaronu (bo 30g zalecanej porcji) zakamuflujecie mnóstwem niskokalorycznych warzyw. I gwarantuję że będziecie syci :)
Dzięki takiemu połączeniu każdy smak produktu staje się naprawdę wyraźny!
Danie dostarczy Wam energii dzięki złożonym węglowodanom. I mam nadzieję że też poprawi Wasz humor w taką pogodę jaka dziś maluje się za oknem.
Lista zakupów (na 2 porcje):
- Makaron penne (razowy, orkiszowy, z pełnego ziarna) – 60g
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 cukinia
- 1 duży pomidor
- 1 mała cebula
- Listki świeżej bazylii
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- *możecie też dodać żółtą paprykę, ja nie kupiłam więc nie było ;)
Przygotowanie:
- Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
- Cukinię przekroić na pół, a następnie w plastry. Cebulę w prążki a papryki w niewielkie kawałki.
- Pomidora sparzyć, obraz z skórki i wydrążyć pestki. Pokroić w niewielkie kawałki.
- Wszystkie warzywa wymieszać, posolić i popieprzyć. Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek. Ponownie wymieszać.
- Warzywa wysypać na blaszkę z papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200st C ok. 4 min – do momentu kiedy warzywa zrobią się miękkie i lekko się przypieką.
- Warzywa podawać z makaronem i świeżymi liśćmi bazylii.
Fit appetit!
1 Comment
Joanna
7 listopada 2012 at 19:00Mniam :))) wygląda pycha :)