Ostatnio coraz głośniej mówi się o inulinie. I nie bez powodu :)
Inulina to naturalny węglowodan, który nie jest trawiony przez ludzkie enzymy. Składa się z fruktozy i glukozy. Inulina to także naturalny prebiotyk, dlatego też stymuluje wzrost pożytecznych bakterii jelitowych (Lactobaccillus czy Bifidobacterium).
Zaliczana jest do błonnika rozpuszczalnego – pęcznieje i spowalnia proces wchłaniania, dzięki temu wszystko, co zjemy, ma mniejszą kaloryczność, ponieważ mniej substancji jest wchłanianych do krwi.
Indeks glikemiczny inuliny wynosi 14, a kaloryczność 1,5 kcal/g, dzięki temu mogą ją spożywać osoby chore na cukrzycę i odchudzające się. Jest łagodnie słodka w smaku – odznacza się 1/10 słodyczy cukru.
Jak działa?
- wspomaga rozwój korzystnej mikroflory jelitowej
- wspomaga układ odpornościowy
- oczyszcza i reguluje pracę układu pokarmowego
- oczyszcza organizm z toksyn, metali ciężkich i substancji rakotwórczych
- obniża poziomu glukozy,
- obniża poziomu cholesterolu we krwi
- zmniejsza syntezę kwasów tłuszczowych w wątrobie oraz stężenie triglicerydów w osoczu krwi
- zapobiega zaparciom
- zwiększa biodostępności składników mineralnych
- zapobiega nowotworom jelita grubego
Inulina w odchudzaniu może hamować łaknienie, zwiększać odczuwanie sytości i tym samym wpływać na zmniejszenie ilości przyjmowanych pokarmów. Dodatkowo jest niskokaloryczna, zastępuje tłuszcz i skrobię w produktach oraz zwiększa w nich ilość błonnika pokarmowego.
Gdzie szukać?
- korzenie niektórych roślin
- cykoria
- por
- cebula
- czosnek
- szparagi
- karczochy
- banany
- niektóre zboża
Można ją też nabyć w formie gotowej do spożycia – w sklepach i aptekach.
Inulina w kuchni.
Zastępuje skrobię i tłuszcz, zmniejszając kaloryczność pokarmu.
- Zastąpi białą mąkę w zagęszczaniu zup czy sosów.
- Dodatek do ciast, budyniu i kisieli, a także jako zagęszczacz w galaretkach.
- Jako składnik ciasta, zmniejszy jego kaloryczność i nada chrupkości.
- Po roztarciu z oliwą tworzy słodką pastę, którą możemy posmarować naleśniki, wafle lub pieczywo.
- Dodatek do mleka sojowego, jogurtu, kefiru czy zsiadłego mleka.
- Jako dobry stabilizator emulsji nadaje się do domowego majonezy czy piany białkowej.
- Dodatek past warzywnych, twarożków czy pasztetów.
Dzienne zapotrzebowanie
W nadmiernych ilościach, inulina może wywołać biegunkę. Dlatego też, nie należy spożywać jej w większych ilościach niż 30g dziennie. Niektóre kraje UE zalecają spożywanie do 20g inuliny dziennie.