Przepisy

Dyniowe risotto z kurczakiem

Jeżeli dynia jako składnik to znaczy, że za oknem mamy jesień a na półkach sklepowych wysyp dyń ;) Uwielbiam ten czas złotej, ciepłej jesieni i aromatycznych, rozgrzewających potraw w kuchni. Jednym z tych dań jest risotto dyniowe, które pocieszy nawet gdy jesień woli być deszczowa, zimna i ponura.

Aksamitne, kremowe i rozpływające się w ustach. Risotto na bazie puree z dyni. Dobrze doprawione, aromatyczne. Po prostu przepyszne! U mnie zajada się nim cała rodzina, nawet moja 2,5 latka.

Jeżeli chcecie się cieszyć pysznymi daniami z dynią w roli głównej (zupa dyniowa, placki dyniowe, risotto) to proponuję Wam zrobić to samo co ja – upiec dynię, zblendować, po porcjować i zamrozić. Ja jestem przygotowana gdy dynia zakończy swój sezon ;)

Lista zakupów (3 porcje):

  • Ryż do risotto, 175 g
  • Cebula, 1 sztuka
  • Czosnek, 1 ząbek
  • Pierś z kurczaka, 1 sztuka (ok 300 g)
  • Puree z dyni (dynia po upieczeniu, zblendowana), 240 g
  • Bulion drobiowy, 500 ml
  • Masło, 30 g
  • Parmezan, 50 g
  • Szpinak świeży, 100 g
  • Przyprawy: 1/3 łyżeczki suszonego tymianku, ¼ łyżeczki suszonego rozmarynu, pieprz i sól do smaku, szczypta chili
  • Oliwa do smażenia (ok 4 łyżek)

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka pokrój w mniejsze kawałki i dopraw delikatną przyprawą. Odstaw do lodówki na ok 1 godzinę.
  2. Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę. Smaż 3 minuty, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż do zeszklenia. Dodaj kurczaka i smaż do momentu, aż się usmaży z każdej strony. Kurczaka z dodatkami przesuń na bok patelni.
  3. Na środek patelni wyłóż masło i poczekaj aż się rozpuści. Dodaj ryż i smaż ok 2 minuty mieszając by się nie przypalił. Następnie dodaj przyprawy i wymieszaj. Wlej 1/3 bulionu i gotuj bez przykrycia na małym ogniu przez ok 5 minut, aż ryż wchłonie bulion. Powtórz do zużycia bulionu.
  4. Dodaj puree z dyni i gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec dodaj parmezan i liście szpinaku i potrzymaj na patelni na małym ogniu 2-3 minuty.
  5. Gotowe risotto wykładaj na talerz. Możesz dodatkowo posypać startym parmezanem i posypać świeżymi ziołami (bazylia, natka pietruszki).

Fit appetit!

Komentarze

You Might Also Like