Przepisy

Duszony, aromatyczny indyk z rękawa.

Idealny na kolację. Jeśli dołożycie węglowodany (makaron pełnoziarnisty, kaszę gryczaną, ryż brązowy, kaszę jaglaną) – będzie idealny na obiad :)

Posiłek szybki w przyrządzeniu, praktycznie robi się sam. Lekki, zdrowy i bardzo aromatyczny. Myślę, że zachwyci każde podniebienie ;) Moje na pewno!

Rękaw, duszenie w nim warzyw, przypraw, mięsa pozwala na uwalnianie się aromatów i przechodzenie ich między sobą. Smak jest „zamknięty”. Dlatego ten posiłek jest tak doskonały i smaczny. Co najbardziej w nim lubię? Że mięso jest delikatne i soczyste.

Lista zakupów (na 1 porcję):

  • 150g piersi z indyka
  • ½ czerwonej papryki
  • 5 pieczarek
  • Cebula
  • Czosnek
  • Kilka różyczek brokuła
  • Sól, pieprz
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
  • 3/4 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ kostki drobiowej
  • Łyżeczka papryki słodkiej
  • Szczypta papryki ostrej
  • Rękaw do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Brokuły ugotować al dente na parze.
  2. Cebulę, paprykę i pieczarki pokroić w większe kawałki.
  3. Pierś opłukać i pokroić także w większe kawałki.
  4. Warzywa i mięso włożyć do rękawa do pieczenia. Dodać przyprawy: olej sezamowy, oliwę, sos sojowy, paprykę ostrą i słodką, kostkę drobiową, sól i pieprz. Całość wymieszać. Zamknąć rękaw.
  5. Piec w temperaturze 180 st przez ok. 20 min. Następnie przeciąć worek, żeby sok odparował.
  6. Podawać z brokułami.

irdyg2

Fit appetit!  :)

Komentarze

You Might Also Like