Co zrobić jak dopada nas chandra na coś słodkiego?
Wystarczy sięgnąć po ten przepis:) Robi się go szybko, nie wymaga wiele pracy i składników, a w dodatku jest zdrowy! Spokojnie może zastąpić nam dobrą przekąskę.
A co najważniejsze – jest pyszny i wręcz rozpływa się w ustach:)
Polecam go także osobom będącym na diecie redukcyjnej.
Jogurt naturalny jest świetnym wyborem jeśli chodzi o przekąski, dodatki (zupy, sałatki, sosy) czy jako produkt zastępujący słodycze. Zawiera wysokowartościowe białko, witaminy (A, B) i składniki mineralne takie jak wapń, który jest łatwo przyswajalny oraz potas, jod, cynk fosfo . Zawarte w jogurcie bakterie (z rodziny Lactoacillus) korzystnie wpływają na florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Jogurt jest łatwiej strawny niż mleko, dlatego świetnie nadaje się dla osób z nietolerancją lub alergią na glukozę.
W dodatku: zmniejsza poziom „złego” cholesterolu, zwiększa odporność, pomaga dbać o jelito grube, u kobiet łagodzi objawy PMS, wspomaga leczenie infekcji drożdżycowych, pomaga złagodzić objawy zapalenia pęcherza moczowego.
100g jogurtu naturalnego zawiera ok. 63 kcal.
Słyszeliście o karobie? To świetny zamiennik kakao, z tą różnicą że jest o wiele zdrowszy. Mniej kcal i tłuszczu, nie zawiera kofeiny i teobrominy, w porównaniu do kakao zawiera 3 razy więcej wapnia!
Karob jest dostępny w sklepach ze zdrową żywnością.
Lista zakupów (na 2 -3 porcje):
- 2 kubeczki jogurtu naturalnego (po ok. 180g)
- Słodzik lub 2 łyżeczki miodu
- Miąższ z laski wanilii
- Agar- agar (u mnie 1 łyżeczka)
- *Polewa – karob + chude mleko
Przygotowanie:
- Jogurty przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy miąższ z wanilii, miód lub słodzik i mieszamy trzepaczką.
- Agar-agar rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu. Następnie dodajemy do jogurtu i szybko mieszamy.
- Całość przelewam do małych miseczek/ filiżanek i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
- *Polewę robię z karobu (można użyć kakao) i niewielkiej ilości mleka tak by konsystencja była jak na polewę. Można też rozpuścić gorzką czekoladę. Polać i przystroić listkiem mięty.
Fit appetit! :)
No Comments