Przepisy

Deser a’la Panna Cotta

Co zrobić jak dopada nas chandra na coś słodkiego?

Wystarczy sięgnąć po ten przepis:) Robi się go szybko, nie wymaga wiele pracy i składników, a w dodatku jest zdrowy! Spokojnie może zastąpić nam dobrą przekąskę.

A co najważniejsze – jest pyszny i wręcz rozpływa się w ustach:)

Polecam go także osobom będącym na diecie redukcyjnej.

Jogurt naturalny jest świetnym wyborem jeśli chodzi o przekąski, dodatki (zupy, sałatki, sosy) czy jako produkt zastępujący słodycze. Zawiera wysokowartościowe białko, witaminy (A, B) i składniki mineralne takie jak wapń, który jest łatwo przyswajalny oraz potas, jod, cynk fosfo . Zawarte w jogurcie bakterie (z rodziny Lactoacillus) korzystnie wpływają na florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Jogurt jest łatwiej strawny niż mleko, dlatego świetnie nadaje się dla osób z nietolerancją lub alergią na glukozę.

W dodatku: zmniejsza poziom „złego” cholesterolu, zwiększa odporność, pomaga dbać o jelito grube, u kobiet łagodzi objawy PMS, wspomaga leczenie infekcji drożdżycowych,  pomaga złagodzić objawy zapalenia pęcherza moczowego.

100g jogurtu naturalnego zawiera ok. 63 kcal.

Słyszeliście o karobie? To świetny zamiennik kakao, z tą różnicą że jest o wiele zdrowszy. Mniej kcal i tłuszczu, nie zawiera kofeiny i teobrominy, w porównaniu do kakao zawiera 3 razy więcej wapnia!

Karob jest dostępny w sklepach ze zdrową żywnością.

 

Lista zakupów (na 2 -3 porcje):

  • 2 kubeczki jogurtu naturalnego (po ok. 180g)
  • Słodzik lub 2 łyżeczki miodu
  • Miąższ z laski wanilii
  • Agar- agar (u mnie 1 łyżeczka)
  • *Polewa – karob + chude mleko

Przygotowanie:

  1. Jogurty przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy miąższ z wanilii, miód lub słodzik i mieszamy trzepaczką.
  2. Agar-agar rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu. Następnie dodajemy do jogurtu i szybko mieszamy.
  3. Całość przelewam do małych miseczek/ filiżanek i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
  4. *Polewę robię z karobu (można użyć kakao) i niewielkiej ilości mleka tak by konsystencja była jak na polewę. Można też rozpuścić gorzką czekoladę. Polać i przystroić listkiem mięty.

Fit appetit! :)

Komentarze

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply