Ostatnio wrzucałam przepis na moje pierwsze podejście z nasionami chia – budyń kokosowy (przepis w tym linku). Zaskoczona smakiem, zakochałam się w tych maleństwach. Ale nie myślałam, że ta sama wersja z dodatkiem kakao (czyli budyń czekoladowy) zwali mnie z nóg ♥♥♥
I oczywiście same zalety – zdrowo, pysznie, przygotowuje się w kilka sekund, odstawia się do lodówki, a rano podaje z ulubionymi owocami (najlepiej smakuje z pomarańczą i bananami). Mistrzostwo ♥
Spróbujcie koniecznie! :)
Zalety nasion chia w tym poście :)
Lista zakupów (2 porcje)
- Nasiona chia, 30g
- Mleko migdałowe, 1 szklanka (przepis)
- Wiórki kokosowe, 2 łyżki
- Miód naturalny, 1 łyżka
- Kakao naturalne, 1 czubata łyżka
- Orzechy włoskie, 2 łyżki
- Banan, 1 duży
- Mus malinowo truskawkowy (przepis)
Przygotowanie:
- Nasiona chia, mleko, kakao, wiórki i miód blendujemy w garnku.
- Przygotowany budyń przelewamy do dwóch miseczek/ szklanek (nie za małych – budyń zwiększy swoją objętość) i odstawiamy do lodówki na noc.
- Podajemy z ulubionymi owocami.
Fit appetit!