Polecamy/ Przepisy

Curry pomidorowo-kokosowe

Sycące, aromatyczne, przepyszne. Totalnie improwizowane pomidorowo-kokosowe curry z pulpetami z indyka. Z dodatkiem mojej ukochanej świeżej kolendry. Nieskromnie muszę przyznać, ze wyszło palce lizać ;)

Po prostu zróbcie i spróbujcie :)

Lista zakupów (2 porcje):

– Składniki na pulpety:

  • Mięso mielone z indyka (może być też z kurczaka), 250 g
  • Papryczka chili czerwona, 1 sztuka
  • Natka pietruszki, 1/3 dużego pęczka
  • Świeża bazylia, ½ garści
  • Świeża kolendra, 1 garść
  • Sos sojowy, 1 łyżka
  • Sos Worcestershire, 2/3 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek, 2 łyżki
  • Bułka tarta (u mnie graham), 2 łyżki
  • Sól, pieprz, przyprawa grecka Souvlaki

– Składniki na sos:

  • Cebula szalotka, 1 sztuka
  • Czosnek, 2 ząbki
  • Imbir świeży, mały kawałek (ok 2 cm)
  • Pomidory, 2 sztuki
  • Młoda marchewka, 3 małe sztuki
  • Bulion drobiowy (lub warzywny), ok 1 szklanki
  • Mleczko kokosowe, 1 mała puszka
  • Przyprawa curry, ½ łyżeczki
  • Sos sojowy, ½ łyżeczki
  • Oliwa do smażenia
  • Ewentualnie mąka do zagęszczenia sosu (u mnie 1 plaska łyżeczka mąki ziemniaczanej)

– Dodatki:

  • Limonka, 1 sztuka
  • Świeża kolendra, 1 garść
  • Ryż basmati, 100 g

Przygotowanie:

  1. Mięso marynujemy dzień wcześniej: mieszamy mięso, posiekane zioła, posiekaną papryczkę chilii (bez pestek) i resztę składników. Odkładamy do lodówki na noc.
  2. Pomidora sparzamy we wrzątku, obieramy ze skórki, wydrążamy pestki i kroimy w kawałki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce (grube oczka).
  3. Cebulkę siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę (2-3 łyżki), dodajemy starty na tarce (drobne oczka) czosnek i imbir. Chwilę smażymy. Dodajemy pomidora i znów chwilę smażymy. Na koniec dodajemy marchewkę, zalewamy bulionem i gotujemy ok 8 minut. Następnie do sosu dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy i gotujemy 3-4 minuty.
  4. Z mięsa formujemy małe kulki i wrzucamy do sosu. Gotujemy 10 minut. W razie potrzeby, sos można zagęścić mąką (pszenną lub ziemniaczaną).
  5. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu i podajemy z pulpetami, sosem, posiekaną świeżą kolendrą i sokiem wyciśniętym z limonki.

 

Fit appetit! :)

Komentarze

You Might Also Like