Sycące, aromatyczne, przepyszne. Totalnie improwizowane pomidorowo-kokosowe curry z pulpetami z indyka. Z dodatkiem mojej ukochanej świeżej kolendry. Nieskromnie muszę przyznać, ze wyszło palce lizać ;)
Po prostu zróbcie i spróbujcie :)
Lista zakupów (2 porcje):
– Składniki na pulpety:
- Mięso mielone z indyka (może być też z kurczaka), 250 g
- Papryczka chili czerwona, 1 sztuka
- Natka pietruszki, 1/3 dużego pęczka
- Świeża bazylia, ½ garści
- Świeża kolendra, 1 garść
- Sos sojowy, 1 łyżka
- Sos Worcestershire, 2/3 łyżeczki
- Oliwa z oliwek, 2 łyżki
- Bułka tarta (u mnie graham), 2 łyżki
- Sól, pieprz, przyprawa grecka Souvlaki
– Składniki na sos:
- Cebula szalotka, 1 sztuka
- Czosnek, 2 ząbki
- Imbir świeży, mały kawałek (ok 2 cm)
- Pomidory, 2 sztuki
- Młoda marchewka, 3 małe sztuki
- Bulion drobiowy (lub warzywny), ok 1 szklanki
- Mleczko kokosowe, 1 mała puszka
- Przyprawa curry, ½ łyżeczki
- Sos sojowy, ½ łyżeczki
- Oliwa do smażenia
- Ewentualnie mąka do zagęszczenia sosu (u mnie 1 plaska łyżeczka mąki ziemniaczanej)
– Dodatki:
- Limonka, 1 sztuka
- Świeża kolendra, 1 garść
- Ryż basmati, 100 g
Przygotowanie:
- Mięso marynujemy dzień wcześniej: mieszamy mięso, posiekane zioła, posiekaną papryczkę chilii (bez pestek) i resztę składników. Odkładamy do lodówki na noc.
- Pomidora sparzamy we wrzątku, obieramy ze skórki, wydrążamy pestki i kroimy w kawałki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce (grube oczka).
- Cebulkę siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę (2-3 łyżki), dodajemy starty na tarce (drobne oczka) czosnek i imbir. Chwilę smażymy. Dodajemy pomidora i znów chwilę smażymy. Na koniec dodajemy marchewkę, zalewamy bulionem i gotujemy ok 8 minut. Następnie do sosu dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy i gotujemy 3-4 minuty.
- Z mięsa formujemy małe kulki i wrzucamy do sosu. Gotujemy 10 minut. W razie potrzeby, sos można zagęścić mąką (pszenną lub ziemniaczaną).
- Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu i podajemy z pulpetami, sosem, posiekaną świeżą kolendrą i sokiem wyciśniętym z limonki.
Fit appetit! :)