Białka to najważniejszy składnik budulcowy organizmu człowieka. Przeciętnie białka to 20% całkowitej masy ciała! Tworzą część struktury dosłownie każdej komórki i tkanki w naszym organizmie.
Możemy wyróżnić białka pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego. Należy pamiętać, że nie można zastąpić go żadnymi innymi składnikami odżywczymi.
Aminokwasy
Białka są elementami wielocząsteczkowymi. Co je buduje? Właśnie aminokwasy – podstawowe elementy białek. Jest ich 20 i mogą w różny sposób łączyć się ze sobą, tworząc setki różnych białek. Dwanaście z nich może powstać w naszym organizmie, ale pozostałe 8 musi zostać dostarczone z jedzeniem.
Aminokwasy mogą zostać użyte bezpośrednio jako paliwo dla mięśni, szczególnie gdy wyczerpie się glikogen mięśniowy.
Rola białek
- Niezbędne przy powstawaniu nowych tkanek
- Potrzebne do rozwoju i regeneracji istniejących tkanek
- Potrzebne do produkcji niemal wszystkich enzymów organizmu, hormonów i neuroprzekaźników
- Wchodzą w skład ciał odpornościowych
- Utrzymują właściwy odczyn płynów ustrojowych, treści przewodu pokarmowego
- Pełnią rolę nośnika niektórych witamin, składników mineralnych
- Biorą udział w regulowaniu ciśnienia krwi i krzepliwości krwi
Wartość odżywcza białek
O wartości odżywczej białek decyduje zawartość w nich egzogennych aminokwasów oraz ich wzajemne proporcje.
- Białka o dużej wartości biologicznej – pełnowartościowe; zalicza się do nich: białka jaja kurzego i mleka kobiecego oraz białka mleka, serów, mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb;
- Białka o małej wartości biologicznej – niepełnowartościowe; zalicza się do nich białka roślinne: zbóż, warzyw, ziemniaków; spośród białek roślinnych największą wartość ma białko roślin strączkowych;
Źródła białka
Pochodzenia zwierzęcego:
- Jaja, białko jaja
- Piersi z kurczaka lub z indyka
- Filety wołowe – mięso bez tłuszczu w kawałkach
- Mięso bawole – chude czerwone mięso
- Polędwiczki wieprzowe
- Ryby: flądra, dorsz, mintaj, łosoś, tuńczyk,
- Serek typu wiejski
I pochodzenia roślinnego
- ziarna soi
- czarna fasola
- soczewica
- suche ziarna grochu
- ziarna pszenicy
- fasola kidney
Białko stałe i płynne
Aby nasz posiłek był dobrze zbilansowany musi składać się z węglowodanów złożonych i białka stałego.
Już śpieszę wyjaśnić jakie produkty zaliczamy do białek stałych. A mianowicie: mięsa, ryby, wędliny, jajka, twarogi, nasiona roślin strączkowych. Białkiem stałym nie są: mleko i jego przetwory (jogurty, kefiry, maślanki , itd.).
Zapotrzebowanie dzienne
Zalecane dzienne spożycie białek uzależnione jest od wieku i stanu fizjologicznego organizmu. Człowiek dorosły, zdrowy o prawidłowej masie ciała powinien spożywać 0,8 – 1g białka na 1kg masy ciała.
Zapotrzebowanie na białko zwiększa się od półtora do dwóch razy dla dzieci i młodzieży, kobiet w ciąży oraz kobiet karmiących.
No Comments