Odżywianie

Białka

Białka to najważniejszy składnik budulcowy organizmu człowieka. Przeciętnie białka to 20% całkowitej masy ciała! Tworzą część struktury dosłownie każdej komórki i tkanki w naszym organizmie.

Możemy wyróżnić białka pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego. Należy pamiętać, że nie można zastąpić go żadnymi innymi składnikami odżywczymi.

Aminokwasy

Białka są elementami wielocząsteczkowymi. Co je buduje? Właśnie aminokwasy – podstawowe elementy białek. Jest ich 20 i mogą w różny sposób łączyć się ze sobą, tworząc setki różnych białek. Dwanaście z nich może powstać w naszym organizmie, ale pozostałe 8 musi zostać dostarczone z jedzeniem.

Aminokwasy mogą zostać użyte bezpośrednio jako paliwo dla mięśni, szczególnie gdy wyczerpie się glikogen mięśniowy.

 

Rola białek

  • Niezbędne przy powstawaniu nowych tkanek
  • Potrzebne do rozwoju i regeneracji istniejących tkanek
  • Potrzebne do produkcji niemal wszystkich enzymów organizmu, hormonów i neuroprzekaźników
  • Wchodzą w skład ciał odpornościowych
  • Utrzymują właściwy odczyn płynów ustrojowych, treści przewodu pokarmowego
  • Pełnią rolę nośnika niektórych witamin, składników mineralnych
  • Biorą udział w regulowaniu ciśnienia krwi i krzepliwości krwi

 

Wartość odżywcza białek

O wartości odżywczej białek decyduje zawartość w nich egzogennych aminokwasów oraz ich wzajemne proporcje.

  • Białka o dużej wartości biologicznej – pełnowartościowe; zalicza się do nich: białka jaja kurzego i mleka kobiecego oraz białka mleka, serów, mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb;
  • Białka o małej wartości biologicznej – niepełnowartościowe; zalicza się do nich białka roślinne: zbóż, warzyw, ziemniaków; spośród białek roślinnych największą wartość ma białko roślin strączkowych;

Źródła białka

Pochodzenia zwierzęcego:

  • Jaja, białko jaja
  • Piersi z kurczaka lub z indyka
  • Filety wołowe – mięso bez tłuszczu w kawałkach
  • Mięso bawole – chude czerwone mięso
  • Polędwiczki wieprzowe
  • Ryby: flądra, dorsz, mintaj, łosoś, tuńczyk,
  • Serek typu wiejski

 

I pochodzenia roślinnego

  • ziarna soi
  • czarna fasola
  • soczewica
  • suche ziarna grochu
  • ziarna pszenicy
  • fasola kidney

 

Białko stałe i płynne

Aby nasz posiłek był dobrze zbilansowany musi składać się z węglowodanów złożonych i białka stałego.

Już śpieszę wyjaśnić jakie produkty zaliczamy do białek stałych. A mianowicie: mięsa, ryby, wędliny, jajka, twarogi, nasiona roślin strączkowych. Białkiem stałym nie są: mleko i jego przetwory (jogurty, kefiry, maślanki , itd.).

 

Zapotrzebowanie dzienne

Zalecane dzienne spożycie białek uzależnione jest od wieku i stanu fizjologicznego organizmu. Człowiek dorosły, zdrowy o prawidłowej masie ciała powinien spożywać 0,8 – 1g białka na 1kg masy ciała.

Zapotrzebowanie na białko zwiększa się od półtora do dwóch razy dla dzieci i młodzieży, kobiet w ciąży oraz kobiet karmiących.

Komentarze

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply