Kruche ciasto w wersji owsianej :) Zamiast zwykłego cukru używamy brzozowy (ksylitol), zamiast masła – olej kokosowy. Same zdrowe zamienniki ;)
Do tego pyszna masa ze swojskiego twarogu z odrobiną wanilii i cukru brzozowego i przepyszny mus truskawkowo-malinowy własnej roboty ♥ Pasuje także do budyni z nasion chia, owsianek, jaglanek, ciasteczek, kanapek :) Dlatego jeśli już robicie, zróbcie więcej ;) Na początku został mi cały kubek, dziś jest już mniej niż połowa… Szybko znika. Fenomenalnie łączy się z owsianym ciachem ♥♥♥
Spróbujcie!
Lista zakupów (12 sztuk)
- Płatki owsiane, 1 szklanka
- Mąka pszenna pełnoziarnista, 1 szklanka
- Orzechy włoskie, ¾ szklanki
- Wiórki kokosowe, 1/3 szklanki
- Cukier brzozowy, ½ szklanki
- Olej kokosowy, ½ szklanki
- Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
MUS MALINOWO-TRUSKAWKOWY
- Truskawki, 2 szklanki
- Maliny, 1 i ½ szklanki
- Cukier brzozowy, 1/3 szklanki
- Mąka ziemniaczana, 2 łyżeczki
MASA SEROWA
- Twaróg półtłusty, 150g
- Cukier brzozowy, do smaku
- Mąka ziemniaczana, 1 łyżka
- Ekstrakt waniliowy, 1 łyżeczka
Przygotowanie:
- Mus owocowy: Owoce gotujemy z cukrem (można użyć mrożonych). Jak już będą miękkie – rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Gotujemy ok. 30 min mieszając co jakiś czas, tak żeby część musu się zredukowała. Mąkę mieszamy z niewielką ilością zimnej wody i wolno wlewamy do musu cały czas go mieszając. Gotujemy ok 2 min mieszając.
- Masa serowa: Twaróg rozgniatamy widelcem i mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami.
- Ciasto: Orzechy drobno siekamy i mieszamy z pozostałymi składnikami.
- Połowę ciasta wykładamy na małą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 12 min w temp 180 st C.
Następnie układamy ser i mus, posypujemy resztą ciasta i wkładamy do piekarnika. - Pieczemy do zarumienienia w tej samej temperaturze (ok 30 min).
Fit appetit!