Przepisy

Zupa krem pomidorowa

Sięgam pamięcią do kilkudniowego odpoczynku w Mechelinkach nad morzem i w ustach mam ten niezapomniany smak – delikatna zupa krem ze świeżych pomidorów z aromatem świeżej bazylii. Nigdy wcześniej czegoś pyszniejszego nie jadłam.

Dlatego dzisiaj zaproponuję Wam klasyczny krem pomidorowy. Bez bazy której używam – cukinia i ziemniak. Ten krem możecie zaserwować sobie, ale także nie powstydzicie się nim na jakiś specjalnych okazjach:) Zupa krem sprawdzi się tym bardziej, bo idzie jesień i organizm domaga się ciepłych rzeczy. A w takiej sytuacji jest to wybór niskokaloryczny, zdrowy i sycący.

O zaletach pomidorów już napisałam. Dla przypomnienia możecie przeczytać o nich tutaj http://www.makelifefit.pl/?p=137

 

Lista zakupów (na 2 – 3 porcje)

  • 1 kg pomidorów (u mnie zazwyczaj malinówki, ale mogą być każde inne)
  • Łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • Garść świeżych listków bazylii
  • Dobrej jakości oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz do smaku
  • Ew. kostka warzywna
  • Płatki migdałów
  • * ugotowany brązowy ryż

Przygotowanie:

  1. Pomidory naciąć na czubku i sparzyć gorącą wodą. Obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Białe środki wyciąć, pestki pousuwać. Pokroić w kostkę.
  2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
  3. Cebulę posiekać w kostkę, zmiażdżyć czosnek i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek (ok. 2 – 3 łyżek).
  4. Dodać startą marchewkę. Chwilę poddusić.
  5. Następnie dodać pokrojone pomidory i poszarpane listki bazylii (kilka zostawić do dekoracji). Dusić do miękkości pod przykryciem.
  6. Zdjąć przykrywkę i poczekać aż woda z pomidorów odparuje.
  7. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy. Pogotować chwilkę a następnie zblendować.
  8. Patelnię rozgrzewamy i wsypujemy płatki migdałów (ok. garści) i prażymy do zarumienienia. Uwaga, bo lubią się spalić:)
  9. Podawać z listkami świeżej bazylii i płatkami migdałów.
  10. *Proponuję także brązowy ryż bo smakuje z nim wyśmienicie:)

Fit appetit!

Komentarze

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Marta
    1 lipca 2016 at 12:58

    Zamiast startej marchewki pisze ci starej :D

    • Reply
      Kamila Kocerba
      7 lipca 2016 at 10:38

      Dzięki! :) Poprawione ;)

  • Reply
    kulinarnygalanonim
    7 września 2017 at 15:17

    ps. jak już to jest napisane.
    przepis wypróbuję dzisiaj. mam nadzieję, że mojej księżniczce posmakuje.

  • Leave a Reply