Przepisy

Zupa krem brokułowa z ciecierzycą

Dzisiaj coś dla fanów zielonego brokuła i ciecierzycy:) Szybki do zrobienia, sycący i rozpływający się w ustach krem brokułowy. Dla osób na diecie? Jak najbardziej! I uwierzcie – bez mąki, śmietanki  smakuje wyśmienicie!

A teraz o tym jak brokuły są fit! Zawierają sulforafan – substancję chemiczna o właściwościach przeciwrakowych. Brokuły, jak większość warzyw, są niskokaloryczne – ok. 30 kcal w 100g. Są źródeł witamin: A, E, K, C, B1, a także potasu, fosforu, wapnia, żelaza i chromu. Należy jednak pamiętać, że gotowane w wodzie tracą swoje właściwości.

Natomiast cukinia, która jest tutaj magicznym składnikiem, jest niskokaloryczna bo aż w 90% składa się z … wody! Jednak nie odbiera to jej właściwości – zawiera w sobie takie pierwiastki jak wapń, fosfor, żelazo, magnez a także witaminy: B1, B2, PP i C. Jest lekkostrawna i w dodatku sprzyja przemianie materii.

I ciecierzyca. Wygląda jak groszek ptysiowy, a smakuje – o niebo lepiej! Zawiera w sobie aż 25% białka i spokojnie może zastępować mięso. Jest bogata w fosfor, potas, żelazo, większość witamin z grupy B oraz błonnik.  100g ugotowanej ciecierzycy zawiera 164 kcal. Ciecierzyca pomaga w bólach głowy, zapalenia gardła i kaszel. Potrawy z niej wzmacniają odporność, a także poprawiają stan włosów i skóry, pozwalają także obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

 

Lista zakupów (na 2-3 porcje):

  • Brokuł, główka
  • Ziemniak, 1 duży
  • Cukinia, ½ dużej
  • Marchew i pietruszka w korzeniu, małe – jeśli ktoś lubi, nie są konieczne
  • Cebula, ½
  • 2 ząbki czosnku
  • Kostka warzywna
  • Sól, pieprz do smaku
  • 100g ciecierzycy
  • Kiełki brokuła
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc. Następnego dnia gotujemy ją w tej wodzie przez 45 min.
  2. Na łyżeczce oliwy z oliwek podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
  3. Kroimy cukinię i ziemniaka w plastry, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą do zakrycia warzyw. Wrzucamy kostkę warzywną. Gotujmy do momentu kiedy warzywa lekko zmiękną.
  4. Dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem i różyczki brokuła. Wszystko gotujemy do miękkości. Następnie doprawiamy do smaku i blendujemy.
  5. Do zupy krem można dodać jogurt naturalny. Do talerza dodajemy po 1 łyżeczce oliwy z oliwek.
  6. Krem podajemy z ciecierzycą i kiełkami brokuła.

Fit appetit!

Komentarze

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply