Sztos !!! Zdecydowanie najlepszy krem czekoladowy jaki zrobiłam :) A uwierzcie, że testowałam ich wiele … z bananami, z daktylami, z samego awokado itd. Były bardziej lub mniej dobre, ale zawsze brakowało mi „tego czegoś”. No i znalazłam! :)
Czekoladowy krem z awokado i suszonych śliwek to jest to ♥ Totalna pyszność rozpływająca się w ustach. Do tego samo zdrowie i brak wyrzutów sumienia.
Ta zdrowa Nutella to źródło:
– kwasu oleinowego, który obniża poziom cholesterolu,
– potasu, który reguluje ciśnienie krwi, wpływa na prawidłową prace serca oraz układu nerwowego,
– witamin C, E i A, które jako silne przeciwutleniacze działają przeciwnowotworowo,
– witamin z gr B,
– luteiny i zeaksantyny, które korzystnie wpływają na wzrok,
– pektyn (błonnik), które wpływają na prawidłową pracę przewodu pokarmowego (zapobiegają zaparciom, korzystnie wpływają na trawienie).
Takie dobre i takie zdrowe :) A jakie proste w przygotowaniu ♥
Lista zakupów:
- Awokado (dojrzałe, miękkie), 1 sztuka
- Suszone śliwki (bez pestek), 150g
- Kakao naturalne, 30g
- Miód, do smaku (u mnie ok. 3-4 łyżki)
Przygotowanie:
- Śliwki zalać niewielką ilością (tylko do zakrycia) wrzątku i pozostawić pod przykryciem na ok 20 minut.
- Ze śliwek odlać wodę(nie odsączać za bardzo) i zblendować z wydrążonym miąższem z awokado, miodem i kakao.
- Gdyby konsystencja była za bardzo zbita – można dolać wodę ze śliwek.
- Krem przechowywać w lodówce przez 2-3 dni max.
- Świetnie smakuje z pancakes, naleśnikami, grzankami i omletami ♥
Fit appetit! :)