Przepisy

Twarogowe placuszki z gruszką

Przepyszne, sycące i zdrowe – placuszki na bazie sera twarogowego. Świetnie sprawdzą się nie tylko na śniadanie, ale również na inne posiłki. Poratują jak masz ochotę na coś słodkiego ;)

W przygotowaniu bardzo proste i szybkie, można je zapakować na wynos.

U mnie podane z gruszkami duszonymi z goździkami na ciepło – w smaku bajka ;) Koniecznie spróbujcie tego zestawienia. Oczywiście z innymi dodatkami też świetnie smakują!

Lista zakupów (12-14 placuszków):

– Składniki na ciasto:

  • Twaróg półtłusty, 150 g
  • Jajka, 2 sztuki
  • Cukier waniliowy, 10 g 
  • Ksylitol (cukier brzozowy), 15-20 g 
  • Płatki owsiane górskie (zmielone na mąkę), 60 g 
  • Mąka ziemniaczana, 1 kopiasta łyżeczka 
  • Mleko, ok 7 łyżek 

– Składniki na smażone gruszki:

  • Gruszki, 2 sztuki
  • Goździki, 4 sztuki
  • Masło, 1 łyżka

Przygotowanie:

  1. Twaróg zagniatamy z cukrami, następnie dodajemy roztrzepane jajka i dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i znów mieszamy. Odstawiamy na ok 10 minut.
  2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i smażymy placuszki z jednej i z drugiej strony do uzyskania rumianego koloru.
  3. Gruszki obierz i pokrój na małe kawałki. Wrzuć na rozgrzane masło, dodaj goździki i smaż chwilę. Następnie przykryj pokrywką i duś do miękkości.
  4. Placuszki podawaj z przygotowanymi na ciepło gruszkami.

Fit appetit!

Komentarze

You Might Also Like