Z tego ciasta jestem zdecydowanie dumna :) Mój mały, słodki eksperyment kuchenny. Wszystko na oko i … Wyszło. Wyszło i to jak! ♥
Mokre, wilgotne ale z zachowaniem struktury ciasta. Mooocno czekoladowe i zdrowe :) Rozpływające się w ustach. Pyyychotka!
A w roli głównej – cukinia ♥ Pierwszy raz taki eksperyment z cukinią na słodko. Ale nie będę się więcej rozpisywać. Po prostu musicie spróbować. Mój zdrowy przepis na przepyszne brownie :)
Lista zakupów:
- Cukinia – 2 średnie
- Banany – 2 dojrzałe
- Jaja – 2 sztuki
- Cukier brzozowy (ksylitol) – ¾ szklanki
- Olej rzepakowy – ½ szklanki
- Jogurt naturalny – 135g
- Gorzka czekolada – 1 i 1/3 tabliczki
- Płatki owsiane górskie zmiksowane na mąkę – ¾ szklanki
- Mąka pełnoziarnista pszenna – ½ szklanki
- Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- Ekstrakt waniliowy – 1 łyżka
Przygotowanie:
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić.
- Cukinie zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
- Banany zblendować. Dodać jogurt, ekstrakt waniliowy, lekko odciśniętą cukinię i rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę.
- Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać olej.
- Masę bananową i jajeczną dokładnie i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę owsianą, pełnoziarnistą i sodę. Całość wymieszać do połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 st C przez 35-40 min.
Fit appetit! :)