Przepisy

Totalnie zdrowe cukiniowe brownie

Z tego ciasta jestem zdecydowanie dumna :) Mój mały, słodki eksperyment kuchenny. Wszystko na oko i … Wyszło. Wyszło i to jak! ♥

Mokre, wilgotne ale z zachowaniem struktury ciasta. Mooocno czekoladowe i zdrowe :) Rozpływające się w ustach. Pyyychotka!

A w roli głównej – cukinia ♥ Pierwszy raz taki eksperyment z cukinią na słodko. Ale nie będę się więcej rozpisywać. Po prostu musicie spróbować. Mój zdrowy przepis na przepyszne brownie :)

 

Lista zakupów:

  • Cukinia – 2 średnie
  • Banany – 2 dojrzałe
  • Jaja – 2 sztuki
  • Cukier brzozowy (ksylitol) – ¾ szklanki
  • Olej rzepakowy – ½ szklanki
  • Jogurt naturalny – 135g
  • Gorzka czekolada – 1 i 1/3 tabliczki
  • Płatki owsiane górskie zmiksowane na mąkę – ¾ szklanki
  • Mąka pełnoziarnista pszenna – ½ szklanki
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • Ekstrakt waniliowy – 1 łyżka

Przygotowanie:

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić.
  2. Cukinie zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
  3. Banany zblendować. Dodać jogurt, ekstrakt waniliowy, lekko odciśniętą cukinię i rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę.
  4. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać olej.
  5. Masę bananową i jajeczną dokładnie i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę owsianą, pełnoziarnistą i sodę. Całość wymieszać do połączenia się składników.
  6. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
  7. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 st C przez 35-40 min.

Fit appetit! :)

Cukiniowe Brownie 2

Komentarze

You Might Also Like