Dziś pomysł na szybki, włoski obiad. A do tego jaki smaczny! Uwierzcie mi … nie ma nic lepszego niż sos pomidorowy własnej roboty. W dodatku warto zaznaczyć że pomidory są bardzo fit :)
Pomidory zawierają znikome ilości kilokalorii – 15 kcal na 100g! Zwierają witaminy A, C, K, E i z gr. B (B1, B2, B6). Są źródłem potasu, a także magnezu, wapnia, mangan, fosforu i żelaza. A teraz najważniejsze – likopen. Czyli przeciwutleniacza o silnych właściwościach antynowotworowych.
Makaron z 5 zbóż, jest dla nas świetnym zastrzykiem energii. Fajnie, że w sklepach zaczęły pojawiać się odmiany makaronów nie tylko białych, ale także pełnoziarnistych. Czekałam na pełnoziarniste Tagliatelle :)
I jeszcze o rucoli … Jest bogata w witaminy C i z gr. B, błonnik i chlorofil oraz wapń, żelazo i potas. Jest dobrym źródłem kwasu foliowego (ważny dla kobiet w ciąży). Ułatwia wchłanianie żelaza i trawienie tłustych potraw. Dzięki zawartości aminokwasów ma działanie bakteriobójcze.
Wiedząc tyle, bierzmy się do roboty :)
Lista zakupów (na dwie porcje):
- Makaron 5 zbóż Tagliatelle 80g
- Jedna pierś z kurczaka
- Puszka pomidorów w puszce, krojonych i bez skórki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Ulubione przyprawy (u mnie: słodka papryka, oregano, bazylia, kostka warzywna o obniżonej zawartości tłuszczu i soli)
- Listki bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek (lub olej rzepakowy / kokosowy)
- Rucola
- Kawałek parmezanu
Przygotowanie:
- Kurczaka kroimy w kostkę. Marynujemy w soli, pieprzu i ulubionych przyprawach – u mnie papryka słodka). Odstawiamy na 4 godziny (można zamarynować rano, albo wieczór wcześniej).
- Kurczaka grillujemy na patelni grillowej.
- Cebulę kroimy w kostkę. Rwiemy bazylię na strzępy.
- Na 2 łyżkach oliwy z oliwek, na patelni beztłuszczowej, podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy pomidory z puszki, potarganą bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy do smaku (sól, pieprz, oregano, bazylia, słodka papryka, kostka warzywna).
- Chwilę gotujemy.
- Do sosu dodajemy grillowanego kurczaka – do przegryzienia smaków.
- Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu – al dente.
- Na talerz wykładamy połowę makaron, na to połowę sosu, rucolę i starty parmezan.
Fit appetit!
1 Comment
Zupa krem pomidorowa | Make Life Fit
7 października 2012 at 17:49[…] O zaletach pomidorów już pisałam. Dla przypomnienia możecie przeczytać o nich tutaj https://www.makelifefit.pl/?p=137 […]