Przepisy

Tagliatelle z sosem pomidorowym z rucolą i parmezanem

Dziś pomysł na szybki, włoski obiad. A do tego jaki smaczny! Uwierzcie mi … nie ma nic lepszego niż sos pomidorowy własnej roboty. W dodatku warto zaznaczyć że pomidory są bardzo fit :)

Pomidory zawierają znikome ilości kilokalorii – 15 kcal na 100g! Zwierają witaminy A, C, K, E i z gr. B (B1, B2, B6). Są źródłem potasu, a także magnezu, wapnia, mangan, fosforu i żelaza. A teraz najważniejsze – likopen. Czyli przeciwutleniacza o silnych właściwościach antynowotworowych.

Makaron z 5 zbóż, jest dla nas świetnym zastrzykiem energii. Fajnie, że w sklepach zaczęły pojawiać się odmiany makaronów nie tylko białych, ale także pełnoziarnistych. Czekałam na pełnoziarniste Tagliatelle :)

I jeszcze o rucoli … Jest bogata w witaminy C i z gr. B, błonnik i chlorofil oraz wapń, żelazo i potas. Jest dobrym źródłem kwasu foliowego (ważny dla kobiet w ciąży). Ułatwia wchłanianie żelaza i trawienie tłustych potraw. Dzięki zawartości aminokwasów ma działanie bakteriobójcze.

Wiedząc tyle, bierzmy się do roboty :)

 

Lista zakupów (na dwie porcje):

  • Makaron 5 zbóż Tagliatelle 80g
  • Jedna pierś z kurczaka
  • Puszka pomidorów w puszce, krojonych i bez skórki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Ulubione przyprawy (u mnie: słodka papryka, oregano, bazylia, kostka warzywna o obniżonej zawartości tłuszczu i soli)
  • Listki bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (lub olej rzepakowy / kokosowy)
  • Rucola
  • Kawałek parmezanu

Przygotowanie:

  1. Kurczaka kroimy w kostkę. Marynujemy w soli, pieprzu i ulubionych przyprawach – u mnie papryka słodka). Odstawiamy na 4 godziny (można zamarynować rano, albo wieczór wcześniej).
  2. Kurczaka grillujemy na patelni grillowej.
  3. Cebulę kroimy w kostkę. Rwiemy bazylię na strzępy.
  4. Na 2 łyżkach oliwy z oliwek, na patelni beztłuszczowej, podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy pomidory z puszki, potarganą bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy do smaku (sól, pieprz, oregano, bazylia, słodka papryka, kostka warzywna).
  5. Chwilę gotujemy.
  6. Do sosu dodajemy grillowanego kurczaka – do przegryzienia smaków.
  7. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu – al dente.
  8. Na talerz wykładamy połowę makaron, na to połowę sosu, rucolę i starty parmezan.

Fit appetit!

Komentarze

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Zupa krem pomidorowa | Make Life Fit
    7 października 2012 at 17:49

    […] O zaletach pomidorów już pisałam. Dla przypomnienia możecie przeczytać o nich tutaj http://www.makelifefit.pl/?p=137 […]

  • Leave a Reply