Ktoś mi kiedyś powiedział, że kokos i szpinak to połączenie idealne. Dodałabym jeszcze banana. I tak – nie ma lepszego połączenia niż kokos, szpinak i banan, w każdej wersji :) Wybornie smakuje zarówno świeże w postaci koktajlu jak i pieczone w formie ciasta, muffinek.
Tak właśnie powstały zielone babeczki ze szpinakiem na słodko – totalnie zdrowe, totalnie na legalu. Mięciutkie, wilgotne i wypełniające cały dom uzależniającym zapachem kokosa.
Szybkie i proste w przygotowaniu. Nadają się na każdą porę dnia i posiłku oraz mogą być skonsumowane w każdym miejscu ;)
1 babeczka to:
– 153 kcal
– 3,1 g białka
– 8,3 g tłuszczu
– 20,5 węglowodanów
– 1,9 g błonnika
Składniki (12 sztuk):
- Szpinak mrożony, ¾ opakowania (300g)
- Banan (dojrzały), 1 sztuka
- Jajka, 1 sztuka
- Olej rzepakowy, 30g
- Mleczko kokosowe, mała puszka
- Cukier brzozowy (ksylitol), 100-150g
- Wiórki kokosowe, 45g (1/2 szklanki)
- Płatki owsiane górskie, 55g (1/2 szklanki)
- Mąka z pełnego przemiału, 80g
- Limonka, skórka otarta z 1 sparzonej sztuki
- Opcjonalnie: garść posiekanych migdałów
Przygotowanie:
- Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sitku.
- Wiórki kokosowe i płatki owsiane mielimy w młynku na mąkę.
- W naczyniu blendujemy: szpinak, banan, jajka, olej i mleczko kokosowe. Następnie dodajemy suche składniki (mąkę, wiórki, płatki, cukier) oraz skórkę z limonki. Mieszamy do połączenia składników.
- Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto.
- Całość pieczemy 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C.
- Babeczki można udekorować kremem z serka kremowego naturalnego wymieszanego z ksylitolem i skórką pomarańczy / limonki / cytryny.
Fit appetit!