Przepisy

SzpinakoveLoVe – szpinakowe babeczki

Ktoś mi kiedyś powiedział, że kokos i szpinak to połączenie idealne. Dodałabym jeszcze banana. I tak – nie ma lepszego połączenia niż kokos, szpinak i banan, w każdej wersji :) Wybornie smakuje zarówno świeże w postaci koktajlu jak i pieczone w formie ciasta, muffinek.

Tak właśnie powstały zielone babeczki ze szpinakiem na słodko – totalnie zdrowe, totalnie na legalu. Mięciutkie, wilgotne i wypełniające cały dom uzależniającym zapachem kokosa.

Szybkie i proste w przygotowaniu. Nadają się na każdą porę dnia i posiłku oraz mogą być skonsumowane w każdym miejscu ;)

1 babeczka to:

– 153 kcal

– 3,1 g białka

– 8,3 g tłuszczu

– 20,5 węglowodanów

– 1,9 g błonnika

 

Składniki (12 sztuk):

  • Szpinak mrożony, ¾ opakowania (300g)
  • Banan (dojrzały), 1 sztuka
  • Jajka, 1 sztuka
  • Olej rzepakowy, 30g
  • Mleczko kokosowe, mała puszka
  • Cukier brzozowy (ksylitol), 100-150g
  • Wiórki kokosowe, 45g (1/2 szklanki)
  • Płatki owsiane górskie, 55g (1/2 szklanki)
  • Mąka z pełnego przemiału, 80g
  • Limonka, skórka otarta z 1 sparzonej sztuki
  • Opcjonalnie: garść posiekanych migdałów

Przygotowanie:

  1. Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sitku.
  2. Wiórki kokosowe i płatki owsiane mielimy w młynku na mąkę.
  3. W naczyniu blendujemy: szpinak, banan, jajka, olej i mleczko kokosowe. Następnie dodajemy suche składniki (mąkę, wiórki, płatki, cukier) oraz skórkę z limonki. Mieszamy do połączenia składników.
  4. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto.
  5. Całość pieczemy 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C.
  6. Babeczki można udekorować kremem z serka kremowego naturalnego wymieszanego z ksylitolem i skórką pomarańczy / limonki / cytryny.

Fit appetit!

Komentarze

You Might Also Like