Ten sernik powstał z … resztek. Pewnie nie raz wspominałam Wam, że nienawidzę gdy jedzenie się marnuje. Ale w momencie gdy go robiłam to wiedziałam, że będzie to coś pysznego :) I nie myliłam się!
Delikatny, bo o konsystencji pianki, rozpływający się w ustach, bananowy z dodatkiem kokosowo-daktylowej śmietanki – smakuje rewelacyjnie.
Bez wyrzutów sumienia możecie się skusić na kawałek tego zdrowego i pysznego ciacha ;)
Lista zakupów:
– Składniki na ciasto:
- Twaróg półtłusty, 200g
- Jogurt naturalny, 180g
- Banany (dojrzałe), 2 większe sztuki
- Cukier brzozowy (ksylitol), 50g
- Jajka, 2 sztuki
- Masło (ewentualnie olej kokosowy), 30g
- Ekstrakt waniliowy, 1 łyżka
- Mąka ziemniaczana, 45g
– Składniki na krem:
- Mleczko kokosowe (stała część), 120g
- Daktyle suszone, 50g
- Mleko (u mnie migdałowe), 50g
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (oprócz składników na krem – mleczko kokosowe musi być schłodzone w lodówce co najmniej przez 24 godziny).
- Mleko i daktyle wrzucamy do garnka i gotujemy na najmniejszym ogniu przez ok 7 minut pilnując aby się nie przypaliły. Następnie pozostawiamy pod przykryciem na ok. 15 minut. Po tym czasie całość miksujemy na gładko i studzimy.
- Mleczko kokosowe ubijamy mikserem na kremówkę. Łączymy z masą daktylową i wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania ciasta.
- Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. Okrągłą foremkę (u mnie 23cm) wykładamy papierem do pieczenia.
- Masło rozpuszczamy w garnku i dostawiamy do przestudzenia.
- Białka z jajek ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
- W osobnej misce blendujemy na gładką masę: twaróg, jogurt, żółtka jaj, ekstrakt, pokrojone banany, masło. Następnie dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną przesianą przez sitko – dokładnie mieszamy.
- Do masy twarogowej stopniowo dodajemy ubite białka. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Masę przekładamy do foremki i pieczemy przez około 1 godzinę, następnie zwiększamy temperaturę do 180st C i pieczemy jeszcze 10 minut do zarumieniania.
- Ostudzony sernik podajemy z kokosowo-daktylową śmietanką :)
Fit appetit!