Przepisy

Sernik bananowy z kokosowo-daktylową śmietanką

Ten sernik powstał z … resztek. Pewnie nie raz wspominałam Wam, że nienawidzę gdy jedzenie się marnuje. Ale w momencie gdy go robiłam to wiedziałam, że będzie to coś pysznego :) I nie myliłam się!

Delikatny, bo o konsystencji pianki, rozpływający się w ustach, bananowy z dodatkiem kokosowo-daktylowej śmietanki – smakuje rewelacyjnie.

Bez wyrzutów sumienia możecie się skusić na kawałek tego zdrowego i pysznego ciacha ;)

Lista zakupów:

– Składniki na ciasto:

  • Twaróg półtłusty, 200g
  • Jogurt naturalny, 180g
  • Banany (dojrzałe), 2 większe sztuki
  • Cukier brzozowy (ksylitol), 50g
  • Jajka, 2 sztuki
  • Masło (ewentualnie olej kokosowy), 30g
  • Ekstrakt waniliowy, 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana, 45g

– Składniki na krem:

  • Mleczko kokosowe (stała część), 120g
  • Daktyle suszone, 50g
  • Mleko (u mnie migdałowe), 50g

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (oprócz składników na krem – mleczko kokosowe musi być schłodzone w lodówce co najmniej przez 24 godziny).
  2. Mleko i daktyle wrzucamy do garnka i gotujemy na najmniejszym ogniu przez ok 7 minut pilnując aby się nie przypaliły. Następnie pozostawiamy pod przykryciem na ok. 15 minut. Po tym czasie całość miksujemy na gładko i studzimy.
  3. Mleczko kokosowe ubijamy mikserem na kremówkę. Łączymy z masą daktylową i wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania ciasta.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. Okrągłą foremkę (u mnie 23cm) wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Masło rozpuszczamy w garnku i dostawiamy do przestudzenia.
  6. Białka z jajek ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
  7. W osobnej misce blendujemy na gładką masę: twaróg, jogurt, żółtka jaj, ekstrakt, pokrojone banany, masło. Następnie dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną przesianą przez sitko – dokładnie mieszamy.
  8. Do masy twarogowej stopniowo dodajemy ubite białka. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  9. Masę przekładamy do foremki i pieczemy przez około 1 godzinę, następnie zwiększamy temperaturę do 180st C i pieczemy jeszcze 10 minut do zarumieniania.
  10. Ostudzony sernik podajemy z kokosowo-daktylową śmietanką :)

Fit appetit!

Sernik bananowy z kokosowo - daktylową śmietanką (4)

 

Komentarze

You Might Also Like