Dzisiaj posiłek szybki do przygotowania. I obojętnie czy na śniadanie, drugie śniadanie czy kolację. A co najlepsze, zawsze możesz je zapakować do pojemnika i wziąć ze sobą. Już nie musisz się przejmować gdzie poza domem, znajdziesz coś pożywnego i zdrowego:) Sałatka z tuńczykiem – źródło dobrego białka.
W takim razie trochę o tuńczyku. Jest źródłem fosforu, witamin, białka a także niezbędnych nienasyconych kwasów (NNKT). Dodatkowo, właśnie ten w sosie własnym, ma mało kcal. Jest łatwo dostępny i zawsze można coś z niego szybko przyrządzić. Sprawdza się dla osób na diecie i sportowców. Należy jednak pamiętać, że tuńczyka w puszce nie powinno się spożywać codziennie, ze względu na zawartość w nim rtęci.
Lista zakupów (na 1 porcję)
- ½ puszki tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym;
- Łyżka oliwy z oliwek;
- Sałata lodowa, ½ małej główki;
- Ogórek zielony;
- Ulubione warzywa (u mnie rzodkiewka, czerwona papryka, ogórek kiszony i cebula);
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Sałatę targamy i układamy na niej pokrojony w plasterki ogórek.
- Cebulę kroimy w kostkę i sypiemy solą – zostawiamy do zmiękczenia. Resztę warzyw kroimy także w kostkę.
- Tuńczyka rozdrabniamy widelcem, a następnie dodajemy warzywa i oliwę z oliwek. Mieszamy i układamy na sałacie.
- Przed zjedzeniem całość mieszamy i zajadamy:) Najlepiej z kromką pełnoziarnistego chleba.
Fit appetit!
No Comments