Przepisy

Sałatka z tuńczykiem

Dzisiaj posiłek szybki do przygotowania. I obojętnie czy na śniadanie, drugie śniadanie czy kolację. A co najlepsze, zawsze możesz je zapakować do pojemnika i wziąć ze sobą. Już nie musisz się przejmować gdzie poza domem, znajdziesz coś pożywnego i zdrowego:) Sałatka z tuńczykiem – źródło dobrego białka.

W takim razie trochę o tuńczyku. Jest źródłem fosforu, witamin, białka a także niezbędnych nienasyconych kwasów (NNKT). Dodatkowo, właśnie ten w sosie własnym, ma mało kcal. Jest łatwo dostępny i zawsze można coś z niego szybko przyrządzić. Sprawdza się dla osób na diecie i sportowców. Należy jednak pamiętać, że tuńczyka w puszce nie powinno się spożywać codziennie, ze względu na zawartość w nim rtęci.

 

Lista zakupów (na 1 porcję)

  • ½ puszki tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym;
  • Łyżka oliwy z oliwek;
  • Sałata lodowa, ½ małej główki;
  • Ogórek zielony;
  • Ulubione warzywa (u mnie rzodkiewka, czerwona papryka, ogórek kiszony i  cebula);
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Sałatę targamy i układamy na niej pokrojony w plasterki ogórek.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i sypiemy solą – zostawiamy do zmiękczenia. Resztę warzyw kroimy także w kostkę.
  3. Tuńczyka rozdrabniamy widelcem, a następnie dodajemy warzywa i oliwę z oliwek. Mieszamy i układamy na sałacie.
  4. Przed zjedzeniem całość mieszamy i zajadamy:) Najlepiej z kromką pełnoziarnistego chleba.

Fit appetit!

Komentarze

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply