Polecamy/ Przepisy

Sajgonki z łososiem – bez wyrzutów sumienia

Mam dziś dla Was wyjątkowy przepis … Zrobicie raz i jestem pewna, że się zakochacie w tym smaku ♥ Coś pysznego! Sajgonki palce lizać ;) ZDROWE (bez smażenia), chrupiące i rozpływające się w ustach …

Takie sajgonki to źródło kwasów omega 3 i witaminy D (łosoś) oraz wielu witamin i składników mineralnych – wszystko to dzięki możliwości przemycenia ulubionych warzyw (u mnie cukinia i marchewka, ale można dodać kalafior, brokuł, paprykę, itd.).

Sajgonki to świetny pomysł na danie dla dzieciaków – można przemycić łososia oraz cały bukiet warzyw :)

Sprawdzą się na obiad, na lunch, na kolację, nawet na zimno spakowane do lunchboxa.

Oczywiście łososia można zamienić na inne ryby lub mięso (w wersji wege – soczewica lub ciecierzyca), ryż na kaszę (bulgur, jęczmienną, gryczana) a warzywa dobierać wg uznania.

Lista zakupów (14-16 sztuk):

  • Papier ryżowy, 14-16 sztuk
  • Filet z łososia, 350g
  • Ryż brązowy, 100g
  • Koperek świeży, pęczek
  • Cukinia, 1 mała sztuka
  • Marchew, 1 większa sztuka
  • Cebula, 1 mała
  • Sok z ½ limonki
  • Sos sojowy, 1 duża łyżka
  • Sos piri piri, ½ – 1 łyżeczka (zależy jak ostre lubicie)
  • Olej rzepakowy

– Składniki na sos słodko-kwaśny:

  • Syrop klonowy, 1 łyżka
  • Cukier brązowy, 2 czubate łyżki
  • Sok z limonki, 2-3 łyżki
  • Sos sojowy, 2-3 łyżki
  • Sos piri piri, do smaku
  • Czosnek, 2 ząbki
  • Imbir, 2-3cm

Przygotowanie:

  1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  2. Cebulę siekamy w kostkę, marchew i cukinię (wydrążyć środek) w 3-4cm cienkie słupki.
  3. Na rozgrzany olej rzepakowy (2 łyżki) wrzucamy cebulę, chwilę smażymy, następnie wrzucamy marchewkę – smażymy 3-5 minuty. Dodajemy cukinię. Smażymy do momentu aż warzywa będę pół-twarde (w trakcie smażenia warzywa podlewamy niewielką ilością wody). Delikatnie doprawiamy solą.
  4. Koperek i łososia siekamy drobno.
  5. Łososia mieszamy z sosem sojowym, sokiem z limonki, piri piri i koperkiem. Następnie dodajemy przestudzone warzywa i ryż. Dokładnie mieszamy.
  6. Przygotowujemy papier ryżowy – według przepisu na opakowaniu. Nakładamy niewielką ilość farszu na namoczony papier ryżowy i zawijamy sajgonki.
  7. Piekarnik nagrzewamy do 200st C.
  8. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia, a następnie smarujemy go olejem rzepakowym przy pomocy pędzelka. To samo robimy z każdą sajgonką – na wierzchu smarujemy ją olejem, a następnie układamy na papierze do pieczenia
  9. Tak przygotowane sajgonki pieczemy przez ok 20 minut. Na kolejne 5 minut włączamy termoobieg – skórka będzie wtedy bardziej chrupiąca.
  10. Przygotowujemy sos – czosnek i imbir ścieramy na tarce na drobnych oczkach i łączymy z pozostałymi składnikami. Całość gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje.
  11. Przygotowane sajgonki podajemy z sosem i ulubioną sałatką (świetnie pasuje z mango) lub surówką (typu Colesław).

Fit appetit! :)

sajgonki-z-lososiem-bez-wyrzutow-sumienia-3

Komentarze

You Might Also Like