Przepisy

Ryba po grecku

Szczerze? Nigdy nie jadłam ryby po grecku, takiej tradycyjnej. U mnie na stole wigilijnym pojawiał się tylko klasyczny karp. Ryba po grecku? Na zimno? W panierce? Nie, nie … Tą robi się błyskawicznie, na ciepło i bez panierki i tony oleju. Jest naprawdę fit. Uwierzcie, że rozpływa się w ustach:) Jest świetna nawet dla tych, którzy nie przepadają za takimi „ubogimi” rybami.  Potwierdza to mój Facet, który powiedział „od dzisiaj lubię rybę po grecku”.

Ryby to świetne źródło pełnowartościowego białka o wysokiej przyswajalności, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy D a także składników mineralnych: jod, selen, fluor, magnez, wapń. Ryby chude (morszczuk, dorsz, tilapia, sandacz, kergulena, sola, lin, szczupak, miruna, mintaj, panga, płastuga, flądra,dorada, leszcz, płoć) jak sama nazwa wskazuje są chude, a więc zawierają niewiele kcal. Np. porcja dorsza (150g) zawiera ok. 115kcal.

Ryż brązowy nie jest przetworzony i zawiera wysokie wartości odżywcze (dlatego wybieramy ten a nie biały). Jest świetnym źródłem energii. Zawiera wiele witamin: B1, B2, B6, witaminę E, PP, kwas pantotenowy. Dodatkowo jest źródłem: magnezu, potasu, selenu, cynku i miedzi. Ryż brązowy nie zawiera glutenu, ma niski indeks glikemiczny, reguluje poziom cukru we krwi oraz obniża poziom złego cholesterolu.

 

Lista zakupów (na 2 porcje):

  • 300g chudej ryby (u mnie dorsz)
  • 300g włoszczyzny (u mnie z torebki – mrożonka)
  • Cebula
  • Cytryna
  • 6 łyżeczek przecieru pomidorowego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek
  • Brokuły (lub inne ulubione warzywa)
  • Ryż brązowy (torebka)

Przygotowanie:

  1. Ryż brązowy ugotować wg przepisu na opakowaniu.
  2. Rybę zamarynować – przyprawić i skropić sokiem z cytryny. Zostawić na jakieś 2-3 godziny w lodówce.
  3. Włoszczyznę odmrozić.
  4. Na 2 łyżkach oliwy podsmażyć cebulę pokrojoną w koskę, następnie dodać włoszczyznę. Po chwili podlać wodą, dodać przecier pomidorowy i przyprawić do smaku.
  5. Następnie dodać rybę i dusić całość ok. 10-15 min
  6. Brokuły ugotować na parze – al dente.

Fit appetit!

Komentarze

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Dlaczego warto jeść ryby … ? | Make Life Fit
    30 lipca 2016 at 10:18

    […] Ryba po grecku […]

  • Reply
    Dlaczego warto jeść ryby … ? – Make Life Fit
    10 listopada 2016 at 21:19

    […] Ryba po grecku […]

  • Pozostaw odpowiedź Dlaczego warto jeść ryby … ? – Make Life Fit Cancel Reply