Przepisy

Pulpety w sosie pomidorowym z kaszą jaglaną i sałatą z dipem

Jeżeli znudził Wam się już grillowany kurczak to dzisiaj polecam pulpety z indyka / kurczaka w sosie pomidorowym. Do tego kasza jaglana, sałata z dipem czosnkowym i obiad gotowy. Posiłek w sam raz dla osób będących na diecie łatwo strawnej.

Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie kasza jaglana to mój słaby punkt. Uwielbiam ją na zimno, zalaną ciepłym mlekiem ale też z gotowaną pekińską kapustą. A co najważniejsze jest źródłem zdrowia!

Kasza jaglana jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu (ważne dla osób chorujących na celiakię) i nie uczula. Zalecana jest przy chorobach żołądkowych, przewodu pokarmowego, jelit, trzustki, wątroby i nerek. Jest zasadotwórcza. Obfituje w witaminy z grupy B, lecytynę oraz substancje mineralne: wapń, fosfor, potas, żelazo. Kasza jaglana zawiera krzemionkę, która ma zbawienny leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów.

Pewnie większość z Was wie, że sałata zawiera znikome ilości kcal – ok. 12 kcal w 100g! A zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia związków: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor i jod. Brzmi nieźle, prawda? A to nie koniec. Znajdziemy w niej także witaminy: A, C, E,  B1, B2, B6 i PP. Jest zasadotwórcza. Dodatkowo poprawia trawienie, zapobiega zaparciom i ma działanie moczopędne.

 

Lista zakupów (na 2-3 porcje)

  • Kasza jaglana szklanka
  • Mleko 1 szklanka
  • Mięso mielone z indyka/ kurczaka 300g
  • Jajko
  • Otręby owsiane, 3 łyżki
  • Cebula
  • Olej rzepakowy
  • Świeży koperek, lubczyk i szczypiorek
  • Ulubione przyprawy – u mnie słodka papryka, kurkuma
  • Sól, pieprz
  • Puszka pomidorów w puszcce
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • Kostka o obniżonej zawartości tłuszczu i soli – warzywna albo drobiowa
  • Sałata – u mnie Frisee zielona
  • Jogurt naturalny, kubeczek (180g)
  • Czosnek ząbek
  • Musztarda Dijone 1 łyżka

Przygotowanie:

  1. Na oleju rzepakowym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Zostawiamy do ostygnięcia.
  2. Mięso mielone mieszamy z posiekanymi świeżymi ziołami, solem, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Dodajemy jajko, zmielone otręby i ostygniętą cebulę. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 3-4 godz. w lodówce.
  3. Pomidory gotujemy, dodajemy kostkę warzywną/ drobiową i 3 łyżki przecieru.
  4. Z mięsa formujemy niewielkie kulki i wrzucamy do pomidorów. Gotujemy 10-15 minut.
  5. Kaszę jaglaną przelewamy na drobnym sitku najpierw zimną wodą, potem wrzącą. Następnie gotujemy ją ok. 20 minut w szklance mleka i wody, dodajemy szczyptę soli.
  6. Do jogurtu dodajemy ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę, sól, pieprz i musztardę. Mieszamy i zostawiamy w lodówce do przegryzienia.
  7. Pulpety podajemy z kasza jaglaną i sałatą polaną jogurtem naturalnym.

Fit appetit!

Komentarze

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply