Przepisy

Placuszki owsiano-jabłkowe

Czy jak byliście mali to mama albo babcia też Wam robiła racuchy? Takie pachnące, puszyste … ? Bo ja doskonale pamiętam ten smak z dzieciństwa :) Mój dziadek za to był i wciąż jest mistrzem w robieniu jabłek w koszulkach (naleśników / placków z jabłkami). I właściwie moim pierwszym przepisem jakiego się nauczyłam będąc małą dziewczynką przed podstawówką były … naleśniki!

Dziś wszystkie przepisy, których się nauczyłam staram się przerabiać na wersje fit. Oczywiście tak, żeby nie utraciły tej magii z dzieciństwa. Myślę, że moje placki owsiano-jabłkowe są tak samo smaczne jak placki z jabłkami mojego dziadka!

Czyli serii śniadań na słodko ciąg dalszy :)

 

Lista zakupów:

  • 1 jabłko
  • 2 jajka (z czego 2 białka + 1 żółtko)
  • Serek twarożkowy chudy – 2 lub 3 łyżeczki
  • 2 łyżki zmielonych otrębów owsianych (lub 2 łyżki mąki pełnoziarnistej)
  • Słodzik do smaku
  • Cynamon do smaku
  • Ulubione owoce na mus
  • Jogurt naturalny

Przygotowanie:

  1. Jabłko ścieramy na tarce na grubych oczkach. Odsączamy sok.
  2. Ubijamy białka.
  3. Żółtko, serek twarożkowy, zmielone otręby, słodzik i cynamon mieszamy w misce. Dodajemy starte jabłko. Mieszamy.
  4. Następnie dodajemy do tego ubite białko. Powoli i delikatnie. Mieszamy na jednolitą masę.
  5. Na patelni beztłuszczowej rozsmarowujemy ręcznikiem papierowym kroplę oleju czapkowego albo kokosowego.
  6. Smażymy placuszki z jednej łyżki, z obu stron, na rumiano.
  7. Przygotowujemy dipy: jogurt naturalny mieszamy ze słodzikiem (można dodać listki miętki), owoce blenderujemy.
  8. Placuszki podajemy z dipami :)

Fit appetit! :)

Komentarze

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    yesh
    15 lipca 2012 at 11:25

    Moje ulubione.

  • Skomentuj yesh Cancel Reply