Jak już wspominałam – moimi ulubionymi rybami są halibut i łosoś. Ale ostatnio … Zakochałam się w pstrągu:) I naprawdę nie potrzeba masła czosnkowego …
Do tego pełna witamin surówka z kiszonej kapusty i zamiennik puree ziemniaczanego – zielone, aromatyczne puree brokułowe. Uwielbiam!
Zalety brokuł i czerwonej papryki już znacie:) Że warto jeść ryby, bo są źródłem zdrowia – też wiecie.
Pstrąg charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą, a w smaku przypomina łososia. Jest rybą średniotłustą. W 100g pstrąga możemy dostarczyć nawet 1000mgkwasów omega-3!
Ale o kiszonej kapuście jeszcze nie pisałam. A warto! W 100g zawiera tylko 20 kcal! Jest źródłem witamin z grupy B, C, K a także: potasu, wapnia, cynku, żelaza i błonnika. Jest lekko strawna, likwiduje problemy trawienne a także ospałość i depresję! Kiszona kapusta – dzięki zawartości siarki – ma korzystny wpływ na naszą skórę, włosy oraz paznokcie. Natomiast sok z kiszonej kapusty wzmacnia odporność.
Lista zakupów (na dwie porcje):
- Pstrąg, dwa filety
- Brokuł, główka
- Cebula
- Czosnek, ząbek
- Czerwona papryka, ½ sztuki
- Kiszona kapusta 200g
- Marchew, 1 sztuka
- Oliwa z oliwek
- Sok z cytryny
- Sól, pieprz, kminek mielony
Przygotowanie:
- Pstrąga marynujemy w soli, pieprzu i soku cytryny. Zostawiamy w lodówce na 3 godziny.
- Pstrąga pieczemy w zawiniętej folii aluminiowej, przez 30 min w temperaturze 200 st C.
- Brokuł gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy od wody.
- Paprykę i ½ cebuli kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek. Dodajemy 2-3 łyżki wody. Dusimy do miękkości.
- Brokuła blend ujemy a następnie dodajemy podduszone warzywa i doprawiamy do smaku.
- Pozostałą cebulę kroimy w kostkę i solimy. Odstawiamy żeby zmiękła. Marchewkę ścieramy na tarce na grubszych oczkach. Kiszoną kapustę siekamy. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy 2 łżyki oliwy z oliwek, pieprz i sól do smaku oraz kminek mielony. Odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki do przegryzienia się.
Fit appetit!
No Comments