Przepisy

Pełnoziarniste muffinki z bananem i masłem orzechowym

I znów coś na osłodę życia :) Coś zdrowego i pysznego. Pełnoziarniste muffinki z masłem orzechowym, bananem, gorzką czekoladą i niesolonymi orzeszkami ziemnymi <3

Jeśli tak jak ja, uważacie że masło orzechowe, banan i czekolada to połączenie idealne – muffinki podbiją Wasze serca i rozkochają brzuszki :) Nawet rozkochały mojego wybrednego faceta ;)

Ich zaletą jest to, że są proste w przygotowaniu i nie potrzebujemy dużo czasu by je zrobić. Więc jeśli złapie Was chandra na coś słodkiego – szybko możecie je zrobić. A na ciepło smakują przepysznie! :)

Lista zakupów

  • Mąka pszenna pełnoziarnista, 300g
  • Proszek do pieczenia, łyżeczka
  • Soda spożywcza, 1 łyżeczka
  • Olej rzepakowy, 4 łyżki
  • Jajka, 2 sztuki
  • Banany, 2 sztuki
  • Maślanka, 200ml
  • Cukier brzozowy (ksylitol), 130g
  • Masło orzechowe, 170g
  • Olejek waniliowy
  • Gorzka czekolada 70%, ½ tabliczki
  • Orzechy ziemne (niesolone), 60g

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C. Szykujemy blachę na muffinki, wkładamy papilotki.
  2. Orzechy i czekoladę siekamy na mniejsze kawałki.
  3. Suche składniki – mąka, proszę, soda – mieszamy w jednej misce.
  4. Banany blendujemy. Dodajemy do nich masło orzechowe, cukier, olejek waniliowy i olej rzepakowy. Miskujemy. Następnie dodajemy po jednym jajku i znów miksujemy.
  5. Suche składniki łączymy z mokrymi. Dodajemy maślankę. Całość mieszamy.
  6. Na sam koniec dodajemy połowę posiekanych orzechów i czekoladę.
  7. Muffinki nakładamy do papilotek łyżką, posypujemy resztą orzechów i pieczemy ok. 20 min.

Fit appetit!

telerik_edited_image(15)

Komentarze

You Might Also Like