Odrobinę mleczka kokosowego, a tyle szczęścia!
Pełnoziarniste czekoladowe muffinki z kremem a’la Snickers zmodyfikowałam o krem, a właściwie tylko o jeden składnik! Nie będę się wiele rozpisywać :) Krem wyszedł bajecznie pyszny, a w połączeniu z czekoladowymi muffinkami to coś fenomenalnego ;)
Koniecznie spróbujcie.
Przepis na muffinki znajdziecie tutaj: https://www.makelifefit.pl/pelnoziarniste-czekoladowe-muffinki-z-kreme-ala-snickers/
Składniki na krem:
- Daktyle, 60g
- Masło orzechowe, 70g
- Gorzka czekolada, 25-30g
- Mleko migdałowe, 50-60g
- Mleczko kokosowe (stała część), 150g
Przygotowanie:
- Puszkę mleka kokosowego wstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny.
- Mleko migdałowe podgrzewamy w garnku, wrzucamy daktyle i chwilę gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż daktyle zmiękną. Następnie dodajemy gorzką czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy masło orzechowe i całość blendujemy na gładką masę.
- Mleczko kokosowe ubijamy na konsystencję bitej śmietany.
- Ostudzoną masę daktylowo-orzechową delikatnie mieszamy z ubitym mleczkiem kokosowym.
- Krem wstawiamy do lodówki do stężenia na ok 15-20 min.
- Gotowy krem nakładamy na muffinki i schładzamy jeszcze przez ok 1 godzinę w lodówce.
Fit appetit!