Przepisy

Pełnoziarniste czekoladowe muffinki z kremem a’la Snickers

Pyszne, zdrowe, szybkie i proste w przygotowaniu MOCNO czekoladowe muffinki. U mnie z orzeźwiającym dodatkiem domowego dżemu porzeczkowego i … fenomenalnym kremem a’la Snickers (krem oczywiście w mega zdrowym wydaniu!) ♥

Nie będę się rozpisywać … Bo nadają się na każdą okazję i w każde miejsce ;) A w połączeniu z tym cudownym kremem rozpływają się w ustach. Koniecznie musicie spróbować :)

 

Lista zakupów (12 babeczek):

– Składniki mokre:

  • Jajko, 1 sztuka
  • Olej rzepakowy, 70g
  • Mleko, 140-150ml

– Składniki suche:

  • Mąka pełnoziarnista orkiszowa, 1 szklanka
  • Ksylitol (cukier brzozowy), 80g
  • Kakao naturalne, 5 łyżek
  • Gorzka czekolada (minimum 70%), 100g (1 tabliczka)
  • Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka

– Składniki na krem :

  • Daktyle, 120g
  • Masło orzechowe, 150g
  • Kakao naturalne, 10g
  • Odżywka białkowa czekoladowa, 20g
  • Mleko, do uzyskania pożądanej konsystencji

Dodatkowo – ulubiony dżem (najlepiej się sprawdzi kwaskowaty – u mnie porzeczkowy)

 

Przygotowanie:

  1. Przygotować krem: daktyle zalać niewielką ilością wrzątku i rozgotować. Zblendować z pozostałymi składnikami na krem.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Formę na babeczki/ muffinki wyłożyć papilotkami.
  3. Wszystkie mokre składniki zblendować na jednolitą masę.
  4. Gorzką czekoladę drobno posiekać. Wymieszać z suchymi składnikami i wsypać do mokrych. Dokładnie wymieszać.
  5. Do każdej papilotki nakładać: porządną łyżkę masy na muffinki, łyżeczkę dżemu i znów porządną łyżkę masy na muffinki.
  6. Muffinki piec przez 15-20 min.
  7. Ostudzone udekorować kremem (można również posypać wiórkami kokosowymi) i pozostawić w lodówce na 1-2 godziny.

Fit appetit! :)

WP_20160815_15_37_36_Pro (2)

Jedna muffinka:

  • Energia – 284 kcal
  • Białko – 8,4g
  • Tłuszcz – 16,9g
  • Węglowodany – 25,3g
  • Błonnik – 3,5g

Komentarze

You Might Also Like