Przepisy

Pełnoziarniste ciasto z truskawkami

Jeśli tak jak ja uwielbiacie letnie i lekkie ciasto z truskawkami to ta propozycja jest dla Was! ♥

Pełnowartościowe, zdrowe, lekkie, dodające energii i rozpływające się w ustach. Smakiem przypomina babciny placek z truskawkami – taki najprostszy a zarazem najsmaczniejszy na świecie :)

Jeśli lubicie drożdżówki – to ciasto świetnie je zastąpi. Dbacie o zdrowe odżywianie, sylwetkę, odchudzacie się? W takim razie to ciasto może zaklepać sobie miejsce w Waszym jadłospisie. Założę się że pokochają je tak samo dorośli jak i najmłodsi ♥

Sprawdzi się także podczas różnych okazji (urodziny, imieniny, grill, piknik, spotkanie ze znajomymi), goście się w nim zakochają! Ja jestem nim zachwycona i jednocześnie zakochana w tym smaku :)

 

Lista zakupów

  • Płatki owsiane górskie, 50g
  • Mąka pełnoziarnista z orkiszu, 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia, łyżeczka
  • Wiórka kokosowe, 1 łyżka
  • Jabłko
  • Truskawki, 1 i ½ szklanki
  • Jogurt naturalny, ¼ szklanki
  • Mleko, mniej niż ¼ szklanki
  • Ksylitol, 3 łyżki
  • Jajko, 1 sztuka
  • Olejek waniliowy
  • Olej kokosowy

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem kokosowym.
  2. Truskawki i jabłko kroimy w kostkę (jabłko w małą, truskawki w większą).
  3. Płatki owsiane dzielimy na połowę, jedną (25g) mielimy w młynku.
  4. Mieszamy suche składniki: mąkę, płatki owsiane (25g + 25g), proszek do pieczenia, wiórka kokosowe i ksylitol.
  5. Do suchych składników dodajemy: mleko, jogurt, jajko i olejek waniliowy (kilka kropel). Mieszamy. Na koniec dodajemy owoce.
  6. Masę wykładamy do naczynia żaroodpornego (lub do silikonowej foremki, foremek na muffinki).
  7. Pieczemy 35 min.

Fit appetit!

telerik_edited_image(27)

Komentarze

You Might Also Like