Jeśli tak jak ja uwielbiacie letnie i lekkie ciasto z truskawkami to ta propozycja jest dla Was! ♥
Pełnowartościowe, zdrowe, lekkie, dodające energii i rozpływające się w ustach. Smakiem przypomina babciny placek z truskawkami – taki najprostszy a zarazem najsmaczniejszy na świecie :)
Jeśli lubicie drożdżówki – to ciasto świetnie je zastąpi. Dbacie o zdrowe odżywianie, sylwetkę, odchudzacie się? W takim razie to ciasto może zaklepać sobie miejsce w Waszym jadłospisie. Założę się że pokochają je tak samo dorośli jak i najmłodsi ♥
Sprawdzi się także podczas różnych okazji (urodziny, imieniny, grill, piknik, spotkanie ze znajomymi), goście się w nim zakochają! Ja jestem nim zachwycona i jednocześnie zakochana w tym smaku :)
Lista zakupów
- Płatki owsiane górskie, 50g
- Mąka pełnoziarnista z orkiszu, 3 łyżki
- Proszek do pieczenia, łyżeczka
- Wiórka kokosowe, 1 łyżka
- Jabłko
- Truskawki, 1 i ½ szklanki
- Jogurt naturalny, ¼ szklanki
- Mleko, mniej niż ¼ szklanki
- Ksylitol, 3 łyżki
- Jajko, 1 sztuka
- Olejek waniliowy
- Olej kokosowy
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem kokosowym.
- Truskawki i jabłko kroimy w kostkę (jabłko w małą, truskawki w większą).
- Płatki owsiane dzielimy na połowę, jedną (25g) mielimy w młynku.
- Mieszamy suche składniki: mąkę, płatki owsiane (25g + 25g), proszek do pieczenia, wiórka kokosowe i ksylitol.
- Do suchych składników dodajemy: mleko, jogurt, jajko i olejek waniliowy (kilka kropel). Mieszamy. Na koniec dodajemy owoce.
- Masę wykładamy do naczynia żaroodpornego (lub do silikonowej foremki, foremek na muffinki).
- Pieczemy 35 min.
Fit appetit!