Przepisy

Pasta z sera białego / Twarożek

I znowu coś szybkiego do przygotowania. Idealny posiłek na śniadanie, a jeszcze lepszy na drugie śniadanie – do zabrania do pracy, szkoły, na miasto.

Nie ma dla mnie lepszego połączenia niż ser biały + olej lniany + kminek mielony. Uwielbiam! Uwielbiam sery białe :) I nie byłabym sobą gdybym nie wychwaliła tutaj właściwości oleju lnianego a także sera białego. W dodatku to połączenie naprawdę jest zdrowe! Najlepsze!

Twaróg chudy jest źródłem dobrej jakości białka, wapnia, fosforu a także witaminy B2.  Zawiera niewielką ilość tłuszczu, dlatego zalecany jest przy dietach odchudzających.

Ole lniany zawiera kwasy omega-3 i omega-6. Jest źródłem witaminy E i F.

U sportowców: przekształca składniki pokarmowe na energię, redukuję tkankę tłuszczową a wspomaga wzrost mięśniowej, zwiększa wydolność i wytrzymałość, wspomaga regenerację.

Układ trawienny: wspomaga trawienie, ułatwia metabolizm, zapobiega tworzeniu kamieni żółciowych, regeneruje i osłania błony śluzowe.

W nadwadze i otyłości pomaga redukować tkankę tłuszczową oraz hamować powstawanie nowej. Przywraca równowagę hormonalną i zmienione proporcje kwasów tłuszczowych w organizmie.

Ponadto: obniża poziom „złego” cholesterolu, a podwyższa poziom „dobrego”, łagodzi objawy depresji, wzmacnia system odpornościowy, pomaga w postępujących schorzeniach mózgu i układu nerwowego (stwardnienie rozsiane, choroba Alzhaimera, depresja, uszkodzenie nerwów u chorych na cukrzycę). Kobietom pomaga łagodzić objawy PMS, a mężczyznom leczenie bezpłodności i w schorzeniach prostaty.

A teraz o połączeniu chudego sera i oleju lnianego. Miksowanie ma na celu związanie kwasów tłuszczowych oleju z grupami siarczkowymi aminokwasów, z których składa się białko sera białego. Umożliwia to bardzo szybkie wchłanianie kwasów tłuszczowych w układzie pokarmowym i transportowanie do komórek ciała, a następnie prawidłowe ich metabolizowanie. Obecność aminokwasów siarczkowych z sera stabilizuje wiązania nienasycone kwasów tłuszczowych i nie dopuszcza do zbyt szybkiego utleniania się tych wiązań, tak by organizm mógł w pełni wykorzystać kwasy tłuszczowe.

 

Lista zakupów (na 1 porcję)

  • 100g chudego twarogu;
  • Łyżka oleju lnianego;
  • Rzodkiewka (u mnie 3 małe);
  • Żółta papryka (może być czerwona, ok. 1/5 małej);
  • Szczypiorek;
  • * Zielony ogórek (ja nie dodaję, bo jak odstawiam pastę to ogórek puszcza wodę, która psuje konsystencję);
  • Sól, pieprz, kminek mielony, ew. słodka papryka do smaku
  • 2 kromki pieczywa chrupkiego (u mnie żytnie);
  • Niewielka ilość masła do posmarowania pieczywa.

Przygotowanie:

  1. Warzywa kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy.
  2. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy olej i przyprawy. Całość mieszamy.
  3. Wszystko łączymy i mieszamy. Można odstawić do lodówki do przegryzienia się (wtedy właśnie ogórek się nie sprawdza:)).
  4. Twarożek podajemy z pieczywem chrupkim, posmarowanym odrobiną masła.

Fit appetit!

 

Komentarze

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply