I znowu coś szybkiego do przygotowania. Idealny posiłek na śniadanie, a jeszcze lepszy na drugie śniadanie – do zabrania do pracy, szkoły, na miasto.
Nie ma dla mnie lepszego połączenia niż ser biały + olej lniany + kminek mielony. Uwielbiam! Uwielbiam sery białe :) I nie byłabym sobą gdybym nie wychwaliła tutaj właściwości oleju lnianego a także sera białego. W dodatku to połączenie naprawdę jest zdrowe! Najlepsze!
Twaróg chudy jest źródłem dobrej jakości białka, wapnia, fosforu a także witaminy B2. Zawiera niewielką ilość tłuszczu, dlatego zalecany jest przy dietach odchudzających.
Ole lniany zawiera kwasy omega-3 i omega-6. Jest źródłem witaminy E i F.
U sportowców: przekształca składniki pokarmowe na energię, redukuję tkankę tłuszczową a wspomaga wzrost mięśniowej, zwiększa wydolność i wytrzymałość, wspomaga regenerację.
Układ trawienny: wspomaga trawienie, ułatwia metabolizm, zapobiega tworzeniu kamieni żółciowych, regeneruje i osłania błony śluzowe.
W nadwadze i otyłości pomaga redukować tkankę tłuszczową oraz hamować powstawanie nowej. Przywraca równowagę hormonalną i zmienione proporcje kwasów tłuszczowych w organizmie.
Ponadto: obniża poziom „złego” cholesterolu, a podwyższa poziom „dobrego”, łagodzi objawy depresji, wzmacnia system odpornościowy, pomaga w postępujących schorzeniach mózgu i układu nerwowego (stwardnienie rozsiane, choroba Alzhaimera, depresja, uszkodzenie nerwów u chorych na cukrzycę). Kobietom pomaga łagodzić objawy PMS, a mężczyznom leczenie bezpłodności i w schorzeniach prostaty.
A teraz o połączeniu chudego sera i oleju lnianego. Miksowanie ma na celu związanie kwasów tłuszczowych oleju z grupami siarczkowymi aminokwasów, z których składa się białko sera białego. Umożliwia to bardzo szybkie wchłanianie kwasów tłuszczowych w układzie pokarmowym i transportowanie do komórek ciała, a następnie prawidłowe ich metabolizowanie. Obecność aminokwasów siarczkowych z sera stabilizuje wiązania nienasycone kwasów tłuszczowych i nie dopuszcza do zbyt szybkiego utleniania się tych wiązań, tak by organizm mógł w pełni wykorzystać kwasy tłuszczowe.
Lista zakupów (na 1 porcję)
- 100g chudego twarogu;
- Łyżka oleju lnianego;
- Rzodkiewka (u mnie 3 małe);
- Żółta papryka (może być czerwona, ok. 1/5 małej);
- Szczypiorek;
- * Zielony ogórek (ja nie dodaję, bo jak odstawiam pastę to ogórek puszcza wodę, która psuje konsystencję);
- Sól, pieprz, kminek mielony, ew. słodka papryka do smaku
- 2 kromki pieczywa chrupkiego (u mnie żytnie);
- Niewielka ilość masła do posmarowania pieczywa.
Przygotowanie:
- Warzywa kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy.
- Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy olej i przyprawy. Całość mieszamy.
- Wszystko łączymy i mieszamy. Można odstawić do lodówki do przegryzienia się (wtedy właśnie ogórek się nie sprawdza:)).
- Twarożek podajemy z pieczywem chrupkim, posmarowanym odrobiną masła.
Fit appetit!
No Comments