Codziennie na śniadanie mogłabym jeść owsiankę. Zawsze taka sama, a jedyne co zmieniam to dodatki – owoce czy orzechy. Jednak ostatnio zakochałam się w … owsianych pancakes’ach! :) Są przepyszne.
Kiedy byłam mała i przychodziłam do dziadka, dostawałam od niego pyszne naleśniki. Takie tradycyjne. Z dżemem lub z serem. I teraz z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że pancakes mogą je zastąpić :) Są naprawdę pyszne, a przede wszystkim zdrowe. Zdrowe węglowodany (złożone), które dostarczą nam energii przez cały dzień, jajka – pełnowartościowe białko i odrobina słodyczy – syrop z agawy, który ma niski indeks glikemiczny, zawiera mniej kcal niż cukier i jest od niego o wiele słodszy.
Całość z mlekiem sojowym (naturalnym, niesłodzonym) ma 583 kcal, a z mlekiem krowim 2% 597 kcal. Dzieląc to na 4 porcje, 1 pancakes ma 146 kcal (sojowe) lub 150 kcal (krowie). Wartość kaloryczna jest podana bez dodatków :)
Lista zakupów (na 4 pancakes):
- 25g otrębów owsianych
- 75g płatków owsianych
- Szczypta soli
- 2 jajka
- Łyżeczka syropu z agawy
- 100 ml mleka (sojowego lub krowiego)
- Odrobina cynamonu (lub wanilia, kardamon, kakao)
- Dowolne dodatki: owoce, miód, syrop klonowy, jogurt naturalny
Przygotowanie:
- Otręby i płatki zmielić w młynku na mąkę.
- Do naszej „mąki” dodać sól, przyprawy, jajka, syrop z agawy i mleko. Całość zmiksować.
- Smażyć porcjami na patelni wysmarowanej odrobiną oliwy z oliwek lub masłem.
- Podawać z ulubionymi dodatkami :)
Fit appetit! :)
3 komentarze
Ewa
10 marca 2013 at 21:10Pamiętam naleśniki Twojego dziadka <3 <3 <3
Andzia
22 marca 2013 at 15:00A wiesz może gdzie u nas w Polsce można dostać syrop z agawy ?
kamilak
22 marca 2013 at 16:17Na pewno w jakichś większych sklepach, np. Alma i Real. I sklepy ze zdrową żywnością :)