Niewiele czasu, niewiele składników, cała paczka nieruszonych goji … Co tu wymyślić?
I tak szperając w internecie natknęłam się na przepis na kruche owsiane ciastka z jagodami goji. Proste składniki, są goji, są wiórka kokosowe, robi się szybko i nieskomplikowanie. Podejmuję wyzwanie.
I co? ZAKOCHAŁAM SIĘ! Zdecydowanie moje ulubione ciasteczka :) A jak to określił mój chłopak „najlepsze jakie do tej pory zrobiłaś” (a już sporo zrobić – a on skosztować – zdążyłam).
Kruche, ale jednocześnie mięciutkie. PYSZNE! I zdrowe :)
A same jagody goji? Są źródłem:
- 18 aminokwasów
- witamin: A, B1, B2, C oraz E;
- 21 minerałów śladowych, między innymi: mangan, cynk, żelazo, wapń (wzmocnienie stawów i kości), nikiel, chrom, magnez, german (posiada właściwości antynowotworowe), selen, kobalt, fosfor;
- niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych; np. kwasu linolowego (wspomaga odchudzanie);
- beta-sitosterolu (obniża poziom cholesterolu);
- luteiny (chroni oczy przed działaniem wolnych rodników);
- kwasów tłuszczowych i polisacharyd, które wpływają na produkcję kolagenu i zatrzymują wilgoć co wpływa korzystnie na stan skóry;
Dodatkowo:
- regulują wysokie stężenie cukru we krwi;
- są stosowane do leczenia cukrzycy oraz dolegliwości występujących ze strony serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek;
- zalecane do leczenia reumatyzmu i chorób stawów;
- wspomagają oczyszczanie wątroby z toksyn;
- pomagają w problemach trawiennych;
Lista zakupów (15-18 sztuk):
- Płatki owsiane górskie, 45g
- Mąka pszenna pełnoziarnista, 70g
- Cukier brzozowy (ksylitol), 40g
- Jajko, 1 sztuka
- Masło, 55g
- Wiórka kokosowe, 2 łyżki
- Jagody goji, 4 płaskie łyżki
- Sól, szczypta
- Soda oczyszczona, szczypta
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C.
- Płatki owsiane mielimy w młynku (ale tak żeby zostały kawałki płatków). Mieszamy je z mąką, cukrem, solą, sodą, wiórkami kokosowymi.
- Następnie dodajemy miękkie masło, jajko i goji.
- Całość dokładnie zagniatamy do połączenia składników.
- Z ciasta formujemy niewielkie kulki i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy ok 15-20 min.
Fit appetit!