Przepisy

Orzechowy kurczak – sałatka

Ostatnio poszukuję nowych smaków. I tak moje serce zdobył olej sezamowy – dodaję go prawie do wszystkiego! A wszystko dzięki temu przepisowi.

Znaleziony na stronie Ewy Chodakowskiej.

Przepis świetny na kolację – białko + warzywa. Bardzo ciekawy w smaku, inny. I na pewno trafiony dla osób lubiących pikantną kuchnię :)

Na kolację wskazane są przede wszystkim warzywa, natomiast białko podkręci przemianę materii.

Do kurczaka możecie dodać dwie kromki chrupkiego pieczywa żytniego.

 

Lista zakupów (na jedną porcję):

  • 130g piersi z kurczaka
  • Łyżka niesolonych orzeszków ziemnych
  • 1 białko
  • 80g pora
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • Szczypta pokruszonego chilli
  • Ząbek czosnku
  • Limonka
  • Po łyżce: octu ryżowego, sosu sojowego, oliwy z oliwek, oleju sezamowego
  • Łyżeczka miodu
  • Sól do smaku
  • Mieszanka sałat

Przygotowanie:

  1. Pierś kurczaka pokroić w kostkę.
  2. Wymieszać z: białkiem, pokrojonym w plastry porem, imbirem, chilli, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z ½ limonki, octem ryżowym, sosem sojowym, oliwą z oliwek, olejem sezamowym i łyżeczką miodu. Doprawić do smaku solą.
  3. Kurczaka w marynacie odstawić na ok. 15-30min do lodówki.
  4. Po wyjęciu z lodówki, kurczaka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp. 180 st C ok. 40 min.
  5. Kurczaka wykładamy na mieszankę sałat (można wymieszać z przyprawami i octem lub sokiem z cytryny) i posypujemy orzeszkami ziemnymi.

Fit appetit!

Komentarze

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    izz
    19 stycznia 2016 at 14:25

    Gdzie tu jest olej sezamowy? W przepisie brak.

    • Reply
      Kamila Kocerba
      7 lipca 2016 at 10:39

      Już poprawiam :)

    Skomentuj izz Cancel Reply