Polecamy/ Przepisy

Orkiszowe naleśniki pełnoziarniste z twarożkiem

Na wypasione, zdrowe i sycące śniadanie polecam te przepyszne naleśniki – miękkie a jednocześnie momentami chrupiące. To najlepszy przepis na ciasto jaki do tej pory zrobiłam.

Naleśniki są:

 zrobione z mąki orkiszowej i pełnoziarnistej
 smażone bez tłuszczu
 z dodatkiem domowego twarożku z wanilią i ksylitolem
 z sezonowymi owocami (truskawki i borówki)

Koniecznie spróbujcie!

Lista zakupów:

Naleśniki (ok. 6 sztuk):

  • Jajka, 2 sztuki
  • Mąka orkiszowa jasna, 100 g
  • Mąka pełnoziarnista pszenna (typ 1850), 30 g
  • Mleko, 1 szklanka
  • Ksylitol, 20 g
  • Olej rzepakowy, 2 0g
  • Ekstrakt z wanilii, 1 łyżeczka

Serek:

  • Twaróg półtłusty, 200-250 g
  • Jogurt naturalny, ok 100-150 g
  • Ksylitol, 20-30 g
  • Ekstrakt z wanilii, 1 łyżeczka

Przygotowanie:

  1. Serek: ser zagnieć widelcem z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodaj jogurt naturalny i wymiesza. Odstaw na chwilę do przegryzienia się.
  2. Naleśniki: Jajka ubij z cukrem. Następnie dodaj resztę składników i zblenduj na gładką masę. Naleśniki smaż na patelni beztłuszczowej do zarumienienia z obydwu stron.
  3. Naleśniki smaruj twarożkiem i zawiń w rulonik. Posyp cukrem z ksylitolu i podawaj z sezonowymi owocami.

Fit appetit!

Komentarze

You Might Also Like