Na wypasione, zdrowe i sycące śniadanie polecam te przepyszne naleśniki – miękkie a jednocześnie momentami chrupiące. To najlepszy przepis na ciasto jaki do tej pory zrobiłam.
Naleśniki są:
✔ zrobione z mąki orkiszowej i pełnoziarnistej
✔ smażone bez tłuszczu
✔ z dodatkiem domowego twarożku z wanilią i ksylitolem
✔ z sezonowymi owocami (truskawki i borówki)
Koniecznie spróbujcie!
Lista zakupów:
Naleśniki (ok. 6 sztuk):
- Jajka, 2 sztuki
- Mąka orkiszowa jasna, 100 g
- Mąka pełnoziarnista pszenna (typ 1850), 30 g
- Mleko, 1 szklanka
- Ksylitol, 20 g
- Olej rzepakowy, 2 0g
- Ekstrakt z wanilii, 1 łyżeczka
Serek:
- Twaróg półtłusty, 200-250 g
- Jogurt naturalny, ok 100-150 g
- Ksylitol, 20-30 g
- Ekstrakt z wanilii, 1 łyżeczka
Przygotowanie:
- Serek: ser zagnieć widelcem z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodaj jogurt naturalny i wymiesza. Odstaw na chwilę do przegryzienia się.
- Naleśniki: Jajka ubij z cukrem. Następnie dodaj resztę składników i zblenduj na gładką masę. Naleśniki smaż na patelni beztłuszczowej do zarumienienia z obydwu stron.
- Naleśniki smaruj twarożkiem i zawiń w rulonik. Posyp cukrem z ksylitolu i podawaj z sezonowymi owocami.
Fit appetit!