Słów kilka o nasionach chia.
Dlaczego warto wprowadzić je do swojej zdrowej diety? Odpowiedź znajdziecie w tym poście :)
NASIONA CHIA są źródłem:
– kwasów omega 3 – zawierają ich więcej niż łosoś atlantycki!
- wspomagają pracę mózgu – ułatwiają uczenie się, poprawiają pamięć i koncentrację
- wspomagają układ nerwowy – uspokajają, mogą nawet pomóc złagodzić objawy depresji.
- u osób starszych mogą zapobiec rozwojowi demencji (np. choroba Alzheimera) oraz zapobiegają rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej;
- wspomagają funkcjonowanie wzroku
- są niezbędne dla kobiet w ciąży – odpowiadają za prawidłowy rozwój dziecka;
– wapnia – zawierają go więcej niż mleko!
– żelaza – zawierają go więcej niż szpinak!
– pełnowartościowego białka
– antyoksydantów – zapobiegają ryzyku wystąpienia nowotworów
– potasu – obniża ciśnienie krwi
– magnezu
- bierze udział w budowie kości i ścięgien;
- przywraca równowagę psychiczną;
- poprawia pracę układu nerwowego;
- wpływa na termoregulacje organizmu;
– błonnika – nasiona chia jako drugie najcenniejsze jego źródło
- wspomaga trawienie i pobudza perystaltykę jelit;
- reguluje wypróżnienia – zapobiega zaparciom;
- zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego;
- wspomaga rozwój fizjologicznej flory bakteryjnej;
– fosforu – wzmacnia kości oraz jest niezbędny do utrzymania sprawności systemu nerwowego i wydolności organizmu
Polecane dla:
– uczniów, studentów i osób wykonujących pracę umysłową
- kwasy omega 3 wspomagają pracę mózgu
– dla wegetarian
- dobre źródło białka o wysokiej jakości
- zawierają 91 ze 100 aminokwasów
– dla kulturystów i sportowców
- dobre źródło energii
– dla cukrzyków
- pomagają normalizować oporność na insulinę
- zmniejszają zawartość tłuszczu i cholesterolu we krwi
– dla osób odchudzających się
- nasiona w połączeniu z wodą pęcznieją przez co wypełniają żołądek i pozostawiają uczucie sytości na długi czas;
Prewencja chorób serca i miażdżycy:
– ↓ stężenie “złego” cholesterolu LDL
– ↓ poziom trójglicerydów
– ↑ stężenia “dobrego” cholesterolu HDL
Dzięki czemu obniżają ryzyko wystąpienia miażdżycy i zmniejszają ryzyko licznych chorób serca.
Wartości odżywcze nasion chia (w 100 g)
– Wartość energetyczna – 486 kcal
– Białko ogółem – 16,5 g
– Tłuszcz – 30,7 g
– Węglowodany – 42,1 g
– Błonnik – 34,4 g
Spożywanie:
– NIE! w stanach zapalnych jelit i chorobach przewodu pokarmowego;
– nie przekraczać 15g nasion chia na dzień;
» Kokosowy budyń z nasion chia Make Life Fit
17 lipca 2015 at 10:40[…] Zalety nasion chia w tym linku :) […]