Przepisy

Łosoś zapiekany ze szpinakiem i fetą pod papierem ryżowym.

Łosoś w nieco innym wydaniu. Ale zestaw idealny <3 Łosoś, szpinak i feta – czy istnieje coś lepszego? A wszystko to zapiekane pod papierem ryżowym. Smak – nie do opisania. Koniecznie musicie spróbować :) Ja się już zakochałam.

Szpinak jest bogaty w żelazo, wapń (budulec kości), oraz jod, mangan i karoten, które wspomagają nasz organizm. Zawiera witaminy: C, E, K, B1, B2, B6. Szpinak zawiera antyoksydanty. Może być stosowany przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego i zwyrodnieniach siatkówki. Jest niskokaloryczny – na 100g zawiera 16 kcal.

Polecany: osobom z nadwagą lub otyłością, z nadciśnieniem tętniczym, palaczom oraz biernym palaczom,  w zakresie wspomagania leczenia chorób trzustki i utrzymujących się zaparć.

 

Lista zakupów (na 2 porcje):

  • 2 filety z łososia, świeże
  • 2 sztuki okrągłego papieru ryżowego (dużego) – lub więcej, jeśli łosoś jest duży
  • Ryż basmati/ brązowy, ilość wg uznania
  • Świeże liście szpinaku, 250g
  • 4 cieniutkie plastry fety light
  • Ząbek czosnku
  • Mała cebula
  • Gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • Odrobina mleka
  • Oliwa z oliwek
  • Limonka, cytryna
  • * masło

Przygotowanie:

  1. Filet z łososia myjemy (jeśli jest ze skórą to przed myciem go obieramy). Doprawiamy solą, pieprzem i wyciskamy niewielką ilość soku z połówki cytryny i limonki (ok. 2 łyżek w sumie). Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki, przynajmniej na godzinę.
  2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Cebulę siekamy w kostkę. Wrzucamy na patelnię i podsmażany. Następnie dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Liście szpinaku dokładnie płuczemy i dodajemy na patelnię. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy 2-3 łyżki mleka. Szpinak ma być tylko zblanszowany.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
  4. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Jeden papier ryżowy zamaczamy w letniej wodzie na kilka sekund. Przenosimy na blaszkę. Na nim układamy filet z łososia, szpinak i 2 plastry fety (lub więcej). Zawijamy tak, żeby cały łosoś był pokryty papierem ryżowym. Jeśli łosoś jest dużym zawijamy papier ryżowy, który jest na dole, a następnie nakładamy drugi na górę i również zawijamy (tak żeby boki się nie odkleiły). Z drugim robimy to samo :)
  6. Gotowe łososie smarujemy odrobiną rozpuszczonego masła lub oliwą z oliwek.
  7. Pieczemy ok. 30 min.
  8. Podajemy z ugotowanym ryżem i dowolnymi warzywami.

Fit appetit!  :)

Komentarze

You Might Also Like