Łosoś w nieco innym wydaniu. Ale zestaw idealny <3 Łosoś, szpinak i feta – czy istnieje coś lepszego? A wszystko to zapiekane pod papierem ryżowym. Smak – nie do opisania. Koniecznie musicie spróbować :) Ja się już zakochałam.
Szpinak jest bogaty w żelazo, wapń (budulec kości), oraz jod, mangan i karoten, które wspomagają nasz organizm. Zawiera witaminy: C, E, K, B1, B2, B6. Szpinak zawiera antyoksydanty. Może być stosowany przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego i zwyrodnieniach siatkówki. Jest niskokaloryczny – na 100g zawiera 16 kcal.
Polecany: osobom z nadwagą lub otyłością, z nadciśnieniem tętniczym, palaczom oraz biernym palaczom, w zakresie wspomagania leczenia chorób trzustki i utrzymujących się zaparć.
Lista zakupów (na 2 porcje):
- 2 filety z łososia, świeże
- 2 sztuki okrągłego papieru ryżowego (dużego) – lub więcej, jeśli łosoś jest duży
- Ryż basmati/ brązowy, ilość wg uznania
- Świeże liście szpinaku, 250g
- 4 cieniutkie plastry fety light
- Ząbek czosnku
- Mała cebula
- Gałka muszkatołowa, sól, pieprz
- Odrobina mleka
- Oliwa z oliwek
- Limonka, cytryna
- * masło
Przygotowanie:
- Filet z łososia myjemy (jeśli jest ze skórą to przed myciem go obieramy). Doprawiamy solą, pieprzem i wyciskamy niewielką ilość soku z połówki cytryny i limonki (ok. 2 łyżek w sumie). Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki, przynajmniej na godzinę.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Cebulę siekamy w kostkę. Wrzucamy na patelnię i podsmażany. Następnie dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Liście szpinaku dokładnie płuczemy i dodajemy na patelnię. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy 2-3 łyżki mleka. Szpinak ma być tylko zblanszowany.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
- Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Jeden papier ryżowy zamaczamy w letniej wodzie na kilka sekund. Przenosimy na blaszkę. Na nim układamy filet z łososia, szpinak i 2 plastry fety (lub więcej). Zawijamy tak, żeby cały łosoś był pokryty papierem ryżowym. Jeśli łosoś jest dużym zawijamy papier ryżowy, który jest na dole, a następnie nakładamy drugi na górę i również zawijamy (tak żeby boki się nie odkleiły). Z drugim robimy to samo :)
- Gotowe łososie smarujemy odrobiną rozpuszczonego masła lub oliwą z oliwek.
- Pieczemy ok. 30 min.
- Podajemy z ugotowanym ryżem i dowolnymi warzywami.
Fit appetit! :)