Przepisy

Lody orzechowo-bananowo-kokosowe

Dzisiaj przepis na przepyszne, mocno orzechowe lody, które są proste i szybkie w przygotowaniu. Nie wymagają użycia maszynki i wielu składników. Świetnie sprawdzą się w upalne dni.

Aksamitne, delikatne, rozpływające się w ustach – pyszności bez wyrzutów sumienia, bo przecież takie domowe lody to zdrowsza wersja tych kupnych, których lista składników i ilość dodanego cukru przyprawiają o palpitacje serca …

Pamiętajcie tylko, żeby odpowiednio wcześnie wstawić puszkę mleka kokosowego do lodówki ;)

Lista zakupów (2 porcje):

  • Mleko kokosowe (schłodzona część), 200 g *
  • Masło orzechowe, 250 g
  • Dojrzałe banany, 280 g
  • Cukier brzozowy, 30-50 g **

Przygotowanie:

  1. Mleczko kokosowe ubij na sztywno.
  2. Banany zblenduj na gładką masę, dodaj masło orzechowe i jeśli używasz cukru dodaj zmielony w młynku (najlepiej masę próbować i dosładzać według uznania). Do masy wmieszaj ubite mleczko kokosowe. Całość przelej do pojemnika.
  3. Pojemnik z masą na lody zamknij i wstaw do zamrażarki. Mieszaj co 1-2 godziny do momentu aż masa się zamrozi.
  4. Przed podaniem wyciągnij 5 minut wcześniej.

*Puszkę mleka kokosowego wstaw na minimum 24h do lodówki. Przed użyciem otwórz i zbierz stałą część mleczka kokosowego.
**Opcjonalnie, można użyć więcej lub w ogóle.

Fit appetit! :)

Komentarze

You Might Also Like